Het verhaal achter de VersmarktDrie jaar geleden, op 19 augustus 2015, gingen de deuren van BE O Versmarkt voor de eerste keer open met een basisassortiment aan verse seizoensproducten. Naar deze dag had Henri maandenlang toegewerkt, luisterend naar vrienden welke producten zij graag bij hem zouden kopen. Drie jaar later is de Versmarkt onherkenbaar: een uitgebreid kleurenpalet aan groenten en fruit, een ruim aanbod aan biologische kazen, zuurdesembrood, noten, zaden enz. Allemaal binnen dezelfde missie: bio betaalbaar maken voor iedereen.


Hoe is het idee van BE O (biologische Versmarkt, rechtstreeks, betaalbare bio, bulk,...) ontstaan?

H: “Een viertal jaren geleden tijdens mijn reizen met Stijn, voelden we dat er veel mis is met onze manier van consumeren en handel drijven. Vooral in Azië viel dit probleem ons enorm hard op. Na mijn terugkeer voelde ik het idee kriebelen om dit probleem aan te pakken en zelf iets op poten te zetten. Op dat moment haalde ik veel inspiratie uit Scandinavië, waar ze zo goed bezig waren dat ze zelfs een tekort hadden aan afval. Stel je dat eens voor (lacht)! Ik ben dan in contact gekomen met Philippe Woitrin, nu mijn zakenpartner, en hij heeft mij Marché des Tanneurs in Brussel leren kennen. Het gevoel dat ik had toen ik deze biowinkel voor het eerst binnenstapte, oh mannekes. Ik voelde mij een kind dat voor de eerste keer naar een Disneyfilm keek.”


Geweldige beeldspraak!


H: “Ja, maar zo was het! Na mijn eerste bezoek aan Marché des Tanneurs ben ik naar Philippe gegaan en heb ik hem gezegd: als je iets gelijkaardig begint, dan verlaat ik morgen mijn job. We hebben dus zeker niet het warm water uitgevonden. Marché des Tanneurs was ook meteen enthousiast over ons idee, want zij waren benieuwd of hun filosofie, die werkt in een wereldstad als Brussel, ook toepasbaar zou zijn in Vlaanderen. Om zoveel mogelijk inzichten te verkrijgen heb ik zeven maanden lang, vijf dagen op zeven, stage gelopen in ruil voor zeer waardevolle informatie. De andere twee dagen ging ik op zoek naar boeren en werkte ik de praktische kant van BE O uit. En zo is de bal aan het rollen gegaan...”


Heb je altijd al het gevoel gehad van: “ik wil ondernemer worden?”

H: “Toen ik met BE O startte was ik alles behalve een rasechte ondernemer. Ik was vooral iemand die zich liet leiden door zijn passie en drang om dingen te veranderen. Tot op de dag van vandaag zie ik mezelf nog altijd niet als ‘een’ ondernemer. Ik heb altijd gedacht dat een ondernemer iemand is die een brandend gevoel heeft om zelf iets te starten, zoals Stijn bijvoorbeeld. Bij mij ging het eerder om de verandering die ik teweeg zou brengen. Ik heb ook veel rolmodellen gehad en veel boeken gekocht, waarvan ik dacht: dat zijn nu eens échte ondernemers sé. Nooit één boek van gelezen (lacht). Elke persoon is anders, elke ondernemer is anders. En dat besef ik nu.”


“Toen ik met BE O startte was ik alles behalve een rasechte ondernemer. Ik was vooral iemand die zich liet leiden door zijn passie en drang om dingen te veranderen.”

Wat maakt ondernemen voor jou leuk?

H: “Als ik zie dat ik veel verder ben geraakt door mij te laten omringen door de juiste personen. Dat ik zelf het initiatief heb genomen om de personen te selecteren en daar op af te stappen, dat vind ik nu eens echt leuk. Daar haal ik enorm veel energie uit. Een sterk team is de stevigste basis die je maar kan hebben in de handelssector, want zij zijn dag in dag uit bezig met de klanten en dragen de waarden uit. Daar ben ik heel dankbaar voor.”


Hoe kijk jij terug op 3 jaar BE O? Waarvan zeg je nu “aaah, dat zou ik nu toch anders aangepakt hebben”?


H: “Ik voel vooral heel veel dankbaarheid. Voor de mensen die mij steunen, gidsen en zich elke dag voor BE O inzetten. Ondernemen is een grote leerschool. Je maakt veel fouten, maar daar leer je ook weer uit. Ook ben ik heel blij dat we de missie na 3 jaar nog altijd zijn blijven behouden: bio betaalbaar maken voor iedereen.”


Heb je nog een gouden tip voor (toekomstige) starters? Do’s en don’ts?

H: “Ik kan het niet genoeg zeggen: laat je goed omringen en vergeet niet te rekenen. Het zoeken naar de juiste personen is heel intensief, maar je kan niet veeleisend genoeg zijn.”


Liggen er nog interessante plannen voor BE O op tafel?


H: “In BE O staan we nooit stil en zijn we altijd op zoek naar hoe het anders en beter kan. Sowieso willen we de supply chain nog efficiënter maken en de Versmarkten uitbreiden. Binnenkort hebben we groot nieuws, dus blijf ons zeker volgen.”