Van juicebar tot VersbarBijna 3 jaar geleden startte Stijn met zijn BE O-avontuur. Wat ooit begon als een experimentele juicebar is uitgegroeid tot een gezond lunchadresje waar je even kan ontsnappen, maar vooral genieten.


Bijna 3 jaar geleden stond je hier voor de eerste keer sapjes te persen, à la minute met de overschotten van de Versmarkt. Toen nog onder de naam BE O Juice. Hoe is het idee van de juicebar ontstaan?

S: “Mijn passie voor horeca is mij met de paplepel ingelepeld zal ik maar zeggen. Ik was al een tijdje aan het spelen met het idee om een horecazaak te starten, alleen lag het idee op zich nog niet vast. Op dat moment ging ik nog veel op reis en dat heeft mij enorm geïnspireerd. Toen had ik daar nog tijd voor (lacht). Enkele maanden voor de opening van BE O Gent, vroeg Henri of ik het niet zag zitten om de overige 120 m2 in te vullen met een eigen concept. En ‘t zal wel zijn dat ik dat zag zitten! Bij de uitwerking van het concept vond ik het belangrijk dat ik iets deed dat 100% aansloot met de activiteiten van de Versmarkt en zo ben ik op het idee gekomen om sapjes te maken met de onverkopen van de markt. Dat heeft voor een heel mooie wisselwerking gezorgd. Dat doet het nog steeds trouwens.”


Had je altijd al het idee om de sapjes aan te vullen met een eetkaart?


S: “Als ik heel eerlijk mag zijn, is alles eigenlijk organisch gegroeid. Van ‘t een kwam ‘t ander zoals ze wel zeggen. Ik heb vooral veel uitgeprobeerd en ook veel fouten gemaakt waar ik enorm uit geleerd heb. Als je niets probeert, kan je ook niets misdoen. Gaandeweg ben ik met verschillende mensen in contact gekomen die veel bezig waren met gezonde voeding, op dat moment misschien zelfs meer dan mij. Hierdoor ben ik meer beginnen lezen en is mijn interesse voor gezonde voeding pas écht gegroeid. Zo ben ik er eigenlijk een beetje ingerold, in die wereld van gezonde voeding.”


Je zei net dat je al veel uitgeprobeerd, geëxperimenteerd hebt. Maar er was altijd wel één rode draad, namelijk gezonde voeding.

S: “Dat klopt. Soms krijg ik de vraag “wat moeten we nu doen om gezond te eten?”. Als er iets is wat ik geleerd heb, is dat één vorm van dieet of één manier van leven niet iedereen op het lijf geschreven is. Luister naar je lichaam en voel waar jij op dat moment nood aan hebt. In de Versbar kiezen wij bewust voor de plantaardige keuken, omdat wij er in geloven dat dit goed is voor mens én natuur. Maar zoals ik zei, kan deze levensstijl niet voor iedereen even waardevol zijn.”


“Ik heb vooral veel uitgeprobeerd en ook veel fouten gemaakt waar ik enorm uit geleerd heb. Als je niets probeert, kan je ook niets misdoen.”

Wat betekent gezonde voeding voor jou?

S: “Zoveel mogelijk verse producten, weg van voeding in verpakking en zonder geraffineerde ingrediënten. Twee jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om geen vlees en vis meer te eten en daar blijf ik bij. Af en toe durf ik wel eens te zondigen met een stukje kaas. Ik let er dan wel op dat deze zeker vegetarisch is en van biologische oorsprong.”


Hoe kijk je terug op de afgelopen 3 jaren?


S: “Ik ben vooral blij dat ik heb doorgezet, want ondernemen en zelfstandig zijn, is niet enkel rozengeur en maneschijn. Er komen natuurlijk ook heel wat zorgen bij kijken. Maar ik zou het voor geen geld van de wereld anders willen. De afgelopen jaren waren enorm leerrijk. Ook ben ik dankbaar voor alle steun die ik tot nu toe gekregen heb en voor het Versbar-team dat zich elke dag vol enthousiasme inzet.”


Liggen er nog wilde toekomstplannen voor de Versbar in het verschiet?

S: “Nu je het zegt... (lacht) Nee, momenteel blijven we verder doen zoals we nu bezig zijn. Wél hebben we onze focus een beetje verlegd. Tijdens de week willen we ons meer richten op een gezonde, snelle lunch. Tijdens het weekend staat onze brunch centraal, waarbij mensen meer tijd kunnen nemen om te genieten en even stil te staan bij het moment. Ik kijk al uit naar wat de komende 3 jaren ons zullen brengen.”