Hebben jullie zich ooit al afgevraagd waar onze heerlijke paprika’s, aubergines, komkommers en tomaten vandaan komen? Voor deze kwaliteitsproducten werken we samen met boer Krist en zijn vrouw Cindy van Eco Veg uit Assenede. Op een drukke dinsdagochtend mochten we Cindy bellen voor een kort interview.
Dag Cindy, alvast bedankt dat je even tijd voor ons wil vrijmaken. Vertel eens kort: wat doen jullie precies bij Eco Veg?
C: "Wel, we zijn gespecialiseerd in het telen, koelen, verpakken en transporteren van verse, biologische producten. We doen dus zowel de productie van groenten en fruit als de verkoop. Dat zorgt ervoor dat we bij elke stap van het proces betrokken zijn en in open communicatie staan met onze klant. Hierdoor kunnen we beter inspelen op hun wensen en noden. Om aan de vraag te kunnen voldoen werken we ook samen met andere boeren die natuurlijk ook gecertificeerd zijn en aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen.”
Wat is de rode draad in jullie verhaal?
C: “Zoals ik net al aangaf, zijn we van bij het begin tot het einde betrokken in het productie- en verkoopproces. Dankzij onze open communicatie met de klanten, gaan we voor bepaalde grote klanten ook op vraag telen. Dat is meestal een variatie op ons bestaand assortiment zoals bijvoorbeeld een specifiek tomatenras. En dit is natuurlijk ook in het voordeel van de andere klanten en hun consumenten die hiervan kunnen meeprofiteren.”
Welke producten leveren jullie allemaal aan BE O?
C: “Momenteel zijn dat paprika’s, aubergines, komkommers, tomaten en aardbeien. In andere seizoenen kunnen dat ook frambozen, kersen en pruimen zijn. In het najaar komen de aardbeien bijvoorbeeld uit onze zelfpluktuin, waar ook consumenten in de zomermaanden hun bakje fruit kunnen komen plukken."
Hoe zetten jullie binnen Eco Veg in op duurzaamheid?
C: “Wij maken gebruik van een warmtekrachtkoppeling ook wel een WKK genoemd. Je kan dit vergelijken met een motor van een auto waarbij er tegelijkertijd warmte, elektriciteit en CO2 wordt geproduceerd. Hiervan gebruiken we de elektriciteit die we nodig hebben en verkopen we de ‘overschot’ terug aan omliggende dorpen. Met de warmte verwarmen we onze serres en ook de CO2 die de motor produceert geven we aan onze planten.”
Nog een laatste vraag en dan laten we je weer verder werken. Jullie zijn natuurlijk gecertificeerd. Wat betekent dit voor jullie?
C: "(lacht). Veel tijd en geld, maar het is het zeker allemaal waard. Er komt heel wat papierwerk bij kijken dat toch wat tijd inneemt. Jaarlijks krijgen we een grote controle door TÜV NORD (Integra), maar daarnaast gebeuren er meerdere onverwachte staalnames door verschillende instanties om residuen zoals insecticiden te controleren. Wanneer we bij onze klanten leveren, staat er ook telkens bij elk product op de leveringsbon vermeld dat het om biologische teelt gaat en zijn de blauwe bakken voorzien van een informatielabel.”