Een nieuw jaar gaat bijna voor iedereen gepaard met goede voornemens. Dingen die we anders willen aanpakken, beter willen doen, waarin we willen groeien. Hoewel we afgelopen jaar massaal gezonder en bewuster gingen eten, blijft de afvalberg binnen ons gezin meestal groter dan gehoopt. Is één van je voornemens om nog duurzamer te leven dan in 2020? We helpen je op weg!
1. Doe nooit boodschappen op een lege maag
Boodschappen doen met honger is vragen om impulsaankopen en laat dit nu een grote boosdoener zijn in de strijd tegen voedselverspilling. Die extra appel of zak koekjes zien misschien heel verleidelijk uit, de kans dat ze gewoon in de vuilbak belanden, is helaas heel groot.
2. Maak een boodschappenlijstje en weekplanning
Neem een aantal kookboeken of online recepten bij de hand om je weekplanning samen te stellen, zo heb je de basis voor je boodschappenlijstje. Door de producten te organiseren per categorie, maak je het jezelf nog makkelijker. Wist je al dat je via onze webshop makkelijk zelf een digitaal boodschappenlijstje kan maken?
3. Controleer je voorraadkast
Doe tijdens samenstellen van je boodschappenlijstje eerst een dubbele controle van je voorraadkast. Waarschijnlijk ligt er nog meer in dan je denkt. Transparante voorraadpotten kunnen je helpen om het overzicht makkelijker te bewaren.
4. Organiseer je koelkast
In sommige huishoudens is de koelkast en vooral de groentebak een oord van verderf. Je koelkast organiseren volgens temperatuurzone vraagt in het begin misschien wat oefening, maar kan je op termijn heel wat afval én geld besparen.
Leestip: je koelkast organiseren doe je zo.
5. Meet porties af
Gooi jij bij het koken van pasta of rijst ook zomaar een ruime hoeveelheid in de kookpot? Herkenbaar! Door porties op voorhand grondig af te meten, zit je nadien met minder overschotjes en behoud je ook meer controle over de hoeveelheden die je opeet.
6. Introduceer restjesdag
Donderdag restjesdag bijvoorbeeld. Hou bij het opmaken van je weekplanning rekening met restjesdag. Dit is een dag dat je minder achter de kookpotten hoeft te staan en wat extra tijd kan besteden aan jezelf of aan je gezin.
7. Vries overschotjes in
Geen fan van restjesdag? Vries dan de overschotjes in eetklare porties in. Zo heb je een huisbereide maaltijd klaar staan voor op dagen als je eens wat minder tijd of zin heb om te koken.
8. Controleer regelmatig de houdbaarheid
Controleer regelmatig de houdbaarheid van de producten in je frigo en voorraadkast. Dit kan je doen door de houdbaarheid te controleren in combinatie met je zintuigen. Deze laatste zeggen soms meer dan de datum op een verpakking. Plaats producten die op het punt staan op te vervallen meer in je gezichtsveld.
9. Gooi niet te snel weg
Dit voornemen leunt aan bij nummer 8. Zo kan een potje yoghurt misschien een week overtijd zijn volgens de houdbaarheidsdatum. Maar als je hem goed bewaard hebt, kan de smaak nog helemaal goed zitten. Droge voeding wordt bijna nooit slecht.
10. Maak gezonde sapjes met minder verse groenten en fruit
Hebben je groenten en fruit een beetje hun knapperigheid of frisheid verloren? Maak er dan een lekker gezond sapje van. Op onze inspiratiepagina vind je een aantal recepten terug, zoals een kleurrijk detox sapje voor na de feestdagen.
11. Ga aan de slag met stronken en loof
De stam van een broccoli, het loof van wortelen, radijzen of venkel? Gooi ze niet zomaar weg, want je kan er nog creatief mee aan de slag gaan door ze in een kruidige pesto te draaien.
Receptentip: groene pesto van wortelloof
12. Verscherp je kookkennis
Hoe meer kennis je hebt over koken en ingrediënten, hoe gemakkelijker je aan de slag kan gaan met overschotjes en enkelingen die in je koelkast achterblijven. Recepten die bijna altijd werken om restjes in te verwerken: omelet, salade, soep, curry en stoofpotje.
13. Zorg voor regelmaat in je eetgewoonten
Bouw een vast ritme op in je eetgewoonte binnen schema dat jou het beste uitkomt. Of dat nu binnen een klassiek eetpatroon is of intermittent fasting. Structuur komt niet alleen je gezondheid ten goede, maar ook de afvalberg.
14. Koop verpakkingsvrije producten
Als je kiest voor onverpakte voeding, neem je altijd de hoeveelheid mee naar huis de je nodig hebt. Koppel dit aan je boodschappenlijstje van je weekplanning en je staat opnieuw een stapje dichter bij een duurzame levensstijl
15 Red groenten en fruit via Too Good To Go
In onze Versmarkten stallen we ‘s avonds enkele porties groenten en fruit uit die niet meer voldoen aan onze kwaliteitsnormen om in de markt te leggen, maar die zeker nog boordevol vitaminen en smaak zitten! Bestellen doe je makkelijk via de app van Too Good To Go.