Zag je aan de feesttafel bij de ene kaaskorsten liggen op het bord en bij de andere niet? Voor eens en voor altijd willen we de eeuwige twijfel uit de wereld helpen of het ongezond zou zijn om ze op te eten. Feit of fabel: kaaskorstjes eet je beter niet op?
Eigenlijk gelden er twee simpele voorwaarden: gaat het om een zachte kaas (bio geitenkaas, bio Cendré, bio Crottin,...), dan zijn nagenoeg alle korsten eetbaar tenzij er zwarte schimmel op staat. Ook de korsten van schimmelkazen hoef je niet op je bord te laten liggen, want ze bevatten meestal zelfs de beste aroma’s. Het is alleen een kwestie of je ervoor bent of niet.
De korsten van harde kazen (bio Bastiaansen Gouda, bio Emmental, bio brandnetelkaas,...) daarentegen eet je beter niet op, aangezien deze meestal bestaan uit plastiek om schimmelvorming tegen te gaan tijdens het rijpingsproces.
Conclusie van het verhaal: nog feit noch fabel. Vertrouw vooral op je zintuigen. Ruikt de korst van onze biologische kaas aantrekkelijk en ziet hij eruit alsof je hem kan opeten? Dan is dat ook meestal het geval.