Je kocht niet zo lang geleden een lekker tablet biologische chocolade, maar bij het openen van de verpakking of de bewaardoos sta je plots te kijken op een stuk wit uitgeslagen chocolade. “Ja lap, daar gaat mijn ‘guilty pleasure’-momentje”, denk je, want een verkleurd stuk chocolade kan toch niet meer lekker zijn. Maar is dat wel zo? Wit uitgeslagen chocolade eet je best niet meer op: feit of fabel?
Chocolade is zeer gevoelig aan temperatuurschommelingen en bewaar je best in een afgesloten verpakking of doos tussen 18° en 22° C. Wanneer chocolade te maken krijgt met die temperatuurschommelingen, zal de cacaoboter in de chocolade smelten en terug naar de oppervlakte komen, zonder dat er iets aan de smaak verandert. Dit is het witte laagje rond de chocolade. Niet meer en ook niet minder. Wit uitgeslagen chocolade kan je dus zeker nog opeten. Op voorwaarde dat je hem niet meer te lang laat liggen, want chocolade is sowieso niet gemaakt om lang te bewaren. Hoe donkerder de chocolade, hoe langer je hem in je kast kan laten liggen.
Tip: chocolade bewaren doe je zo! Bewaar chocolade zeker niet in de buurt van sterk geurende producten zoals kruiden of kaas (als je de chocolade toch liever in de koelkast bewaart), want de chocolade zal deze geuren absorberen. Kies er daarom voor om (verpakkingsvrije) chocolade altijd in een goed afgesloten zak of doos te bewaren.
Onze verpakkingsvrije chocolade is afkomstig van Nao. Lees meer over de lekkerste bio chocolade in bulk.
Foto: Nao