Afhankelijk van of de aardappel eerder vastkokend of bloemig is, kan je best een andere bereidingswijze toepassen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide soorten? Maakt dat écht zo veel uit? Awel,...ja! Want elke aardappel heeft zijn eigen specifieke smaak en textuur die beter past bij de ene bereidingswijze, maar minder bij de andere.
Maar, geen paniek, het verschil tussen een vastkokende en bloemige aardappel is nu ook weer niet zo moeilijk:
-
Vastkokende aardappelen zijn stevig en houden perfect hun vorm tijdens het koken. Deze aardappelen zijn op hun lekkerst gekookt, gebakken, gegrild of gestoomd.
-
Bloemige aardappelen vallen tijdens het koken vaak uit elkaar, waardoor je kookwater troebel wordt. Daarom zijn ze vooral geschikt voor puree, friet en soep.
-
Bloemige tot vastkokende aardappelen combineren het beste van beide soorten. Aan de binnenkant hebben ze een hardere kern, terwijl ze aan de buitenkant eerder bloemig zijn. Deze aardappelen zijn veelzijdig en kan je makkelijk gebruiken om te koken, bakken, pureren en frituren.
Bewaar aardappelen best op een donkere, koele, droge plek om te voorkomen dat ze gaan schieten en groene plekken gaan vertonen. Leg ze ook niet te dicht in de buurt van uien, want hierdoor zouden ze wel eens hun kwaliteit kunnen verliezen.
Momenteel verkrijgbaar in de Versmarkt: Agria en Désirée, beiden bloemig tot vastkokend.