Jean-Pierre De Leener, landbouwingenieur in het hoofd en bioboer in het hart, is al meer dan 35 jaar specialist in het telen van biologische zomer- en bladgroenten. Hij vertelde ons meer over zijn leven als boer en waarom de bio sla in BE O altijd kraakvers is.
Waarom heb je ervoor gekozen om biologische groenten te telen?
"Toen ik pas startte in 1986, bevond de landbouw zich, net zoals vandaag, in een diep dal: ze bracht niets op, er waren veel mestoverschotten, problemen met residu’s en hormonen enz. Ik wilde iets nieuw doen dat landbouw terugbracht naar de natuur en waar vooruitstrevende consumenten naar op zoek waren. Ik moest eigenlijk een markt aanboren die er nog niet was. Bovendien waren er in die tijd nog geen controle-instanties en deden de boeren de biocontrole zelf. Dat werkte (lacht), maar was zeker niet het interessantst. Zeker qua geloofwaardigheid naar de consument toe ben ik blij dat instanties als Certisys en Integra die taak nu op zich nemen."
Wat betekent het voor jou om bioboer te zijn?
"Iets doen dat ik graag doe, iets dat zin heeft. Buiten werken in de velden en producten produceren die eetbaar zijn. Eetbaar betekent voor mij in de eerste plaats proper en vrij van residuen. Doorgaans zijn biologische groenten en biologisch fruit smaakvoller en lekkerder, maar wist je dat afhankelijk van hoe je ze teelt er toch een groot verschil in smaak kan zijn? Neem nu bijvoorbeeld bio tomaten: als je ze met het oog op maximale productie voldoende water geeft, dan gaan ze net zo waterachtig worden als een gewone tomaat. Als wij tomaten telen, dan stoppen wij op een zeker ogenblik met ze water te geven. Zo krijgen de planten stress, waardoor ze vanalles doen en niet doen (lacht), maar waardoor de bio tomaten vooral meer smaak krijgen. Dit mag je bijvoorbeeld niet doen met sla, want dan heb je bloemen in plaats van sla."
Wat doe je nog om je groenten meer smaak te geven?
"In kleine hoeveelheden, gebruiken we biologische kippenmest van de buurman, hij is een biologische kippenboer. De mest is heel sterk, dus moeten we ze maar in beperkte mate gebruiken. Te veel mest kan ook de smaak negatief beïnvloeden. Dus net genoeg en niet te veel is hier de boodschap. We gebruiken de mest onder andere bij venkel, warmoes en bloemkool."
Heb je veel last van ongedierte tussen je bio sla?
"(zucht en lacht) Ons grootste probleem zijn de duiven die tijdens de vroege lente slag komen slaan. We moeten dan alle sla en kolen afdekken met netten en vliesdoeken zodat ze er niet mee weg zijn. Van insecten en schimmels hebben we eigenlijk heel weinig last, omdat we door de jaren heen een microklimaat gecreëerd hebben, door de aanplanting van o.a. hangen, met natuurlijke predatoren die het ongedierte opeten. Zo hebben we bijvoorbeeld geen luizen op onze bio sla, omdat we heel veel lieveheersbeestje aantrekken. Die zijn ooit vanzelf gekomen en gebleven, dus dan moet het hier wel goed zijn (lacht)."
Als we sla leveren, snijd ik de kroppen altijd de dag van levering zelf af. Daarom is de bio sla in BE O altijd kraakvers." - Jean-Pierre De Leener
Hoe zet je binnen je bedrijf in op duurzaamheid?
"In de eerste plaats door biologisch te telen. Daarnaast zet ik in op korte keten en lever ik enkel in Brussel op 9 km van mijn veld, zoals aan jullie nieuwe aankoopcentrale. Op die manier houd ik mijn ecologische voetafdruk klein. Ik doe de leveringen ook nog altijd zelf. Zo houd ik goed contact met mijn klanten. Tien jaar geleden hebben we onze hangar ook volledig bedekt met zonnepanelen, waardoor we volledig op hernieuwbare energie draaien. Het is zelfs zo ver gekomen dat we overschot hebben en energie teruggeven aan de energieleverancier."
Heb je bewaartips voor de groenten die je teelt?
"Goh, neen eigenlijk niet. Koop en verwerk alles zo vers mogelijk is mijn gouden raad. Als we sla leveren, snijd ik de kroppen altijd de dag van levering zelf af. Daarom is de bio sla in BE O altijd kraakvers. Terwijl de andere sla’s in de meeste versmarkten al 2 à 3 dagen oud zijn als ze toekomen, zijn de onze altijd dagvers. Alle andere biogroenten oogsten we de dag voordien."
Nog een laatste vraag om af te sluiten: wat was het mooiste moment in heel je loopbaan van bioboer tot nu toe?
"’S morgenvroeg als ik kan beginnen sla snijden op het moment dat de zon net opkomt. Mooier bestaat bijna niet."