Van april tot en met eind juni vind je in BE O de kleurrijkste, Belgische rabarberstelen uit volle grond. Een vrij korte periode om zoveel mogelijk van te genieten. Bovendien valt er ‘t één en ‘t ander te weten over deze prachtige stelen. Ontdek het in onze 5 weetjes.
Hoe roder de steel, hoe zoeter
De ene rabarbersteel is de andere niet. Hoe roder of rozer de stelen of voeten van de rabarber zijn, hoe zoeter. Later op ‘t seizoen is de groente automatisch zuurder. Bij het aankopen moeten de stelen vooral stevig aanvoelen en er fris uitzien. Zijn de bladeren wat verlept? Geen probleem, want die eet je toch niet op aangezien ze giftig zijn.
Groente of fruit
Hoewel je door de kleur en zoetzure smaak eerder geneigd zal zijn om fruit te zeggen, is rabarber toch een groente. De groente is op z’n lekkerst als compote of confituur. Daarnaast kan je er ook lekkere verse juices mee maken zoals appelsap met rabarber. Vitaminebommetje!
Schillen hoeft niet
Rabarber schoonmaken is een simpele klus. Gewoon de bladeren losmaken, de taaie voetjes afsnijden, spoelen en klaar. Als je de rabarber zou schillen, zou je gerecht net de bijzonder roze kleur verliezen.
Bereiding
De gewassen en gesneden rabarbersteeltjes worden meestal gekookt en best in zo weinig mogelijk water. De groente is gaar wanneer hij in vezeltjes uit elkaar valt. Valt de smaak iets zuurder uit, voeg dan pas na het koken een beetje rietsuiker toe.
Langste dag
Net als asperges, mag rabarber niet meer geoogst worden na de langste dag op 21 juni of toch in elk geval niet voor consumptie. De plant begint zich namelijk al voor te bereiden op het volgende seizoen en gaat hiervoor een grotere hoeveelheid oxaalzuur aanmaken. Dit zuur kan in grote hoeveelheden een negatieve invloed hebben op onze gezondheid.