Cutie-Pie is de eerste Brusselse cateraar die biologische babyvoeding in pot aanbiedt voor levering. Candice en Jeremy, het koppel achter het concept, vullen hun herbruikbare, glazen potjes met kraakverse, biologische en lokale ingrediënten en nemen zo kinderen mee op een culinaire reis. Sinds kort is Cutie-Pie ook Terrabio’s partner in crime, de aankoopcentrale achter BE O en De Bio Markt, om jullie boodschappen op een voordelige manier en gekoeld aan huis te leveren. Candice vertelt meer over deze win-win-samenwerking en haar start-up die eind 2019 werd geboren.
Hoe zijn jullie op het idee achter Cutie-Pie gekomen?
“Zowel Jeremy als ik komen uit een groot gezin, waardoor we beiden gevoelig zijn aan het vinden van de juiste balans tussen ouderschap en een duurzame levensstijl. Op een avond kwam Jeremy op het idee om baby’s van jongs af aan een gezonde en verse maaltijd te geven, om zo die duurzame levensstijl letterlijk met de paplepel in te geven. Natuurlijk was ik meteen voor het idee te vinden! Met Cutie-Pie zouden we ons professioneel leven een groter doel kunnen geven, namelijk door de wereld op onze manier te helpen veranderen. Door een handvat aan te reiken op de weg naar een duurzame levensstijl binnen het ouderschap.”
“Met Cutie-Pie zouden we ons professioneel leven een groter doel kunnen geven, namelijk door de wereld op onze manier te helpen veranderen. Door een handvat aan te reiken op de weg naar een duurzame levensstijl binnen het ouderschap.”
Wat is de betekenis achter de naam?
“Na mijn studies reisde ik naar Australië waar ik nog permacultuur bijstudeerde. Het is een woord van daar dat mij enorm was bijgebleven om te verwijzen naar iets schattig. Jeremy en ik vonden het dus heel erg aansluiten bij het product dat we aanbieden. Onlangs hebben we ook een rebranding doorgevoerd. De figuren op de papieren labels zijn onze mascottes en verwijzen naar leden van onze familie, zoals mijn zussen. Ook Jeremy staat er op als krokodil door zijn bijnaam ‘Loulou’.“
Jij richtte enkele jaren geleden al Coco Donuts op, een donutery in Sint-Gillis. Het maken van biologische babyvoeding in pot vraagt dan weer een totaal andere manier van werken. Hoe hebben jullie dit aangepakt?
“Sinds Jeremy zijn innovatief idee voor het eerst op tafel legde, hebben we acht maanden lang heel hard gewerkt om ons project, onze baby, het daglicht te laten zien. We deden een haalbaarheidsstudie, meer onderzoeken en tests, doorstonden procedures, ontwikkelden recepten die we lieten valideren door een diëtist enz. Om uiteindelijk eind december 2019 Cutie-Pie te lanceren als de eerste Brusselse cateraar voor baby’s en peuters van 4 tot en met 18 maanden die verse, biologische en lokale babyvoeding in potjes aanbiedt voor levering. Ons verlangen om babyvoeding aan te bieden die niet alleen gezond is, maar tegelijkertijd de aarde en iedereen die erop rondloopt respecteert, kreeg meer dan ooit betekenis in een gedestabiliseerd jaar als 2020! Deze visie sluit ook helemaal aan bij die van Terrabio, het moederbedrijf achter BE O en De Bio Markt, waardoor het voor ons gewoon logisch leek om met jullie in zee te gaan.”
“Op onze beurt ondersteunen wij BE O en De Bio Markt bij de lancering van hun thuislevering, door de bestellingen aan een voordeliger tarief te leveren in een gekoelde wagen. Het resultaat is dat we samen toewerken naar een betere wereld, waarbij duurzame, gezonde en betaalbare voeding toegankelijk wordt voor iedereen.”
Kan je iets meer vertellen over deze win-win-samenwerking?
“Wel, in de eerste plaats kopen wij de meeste van onze ingrediënten rechtstreeks aan bij de aankoopcentrale van Terrabio, dezelfde centrale die ook BE O en De Bio Markt belevert. De centrale heeft op haar beurt een nauwe samenwerking met de boeren en producenten. Rechtstreekser en verser kan dus bijna niet! Sinds kort is onze babyvoeding ook in Gent en Antwerpen verkrijgbaar, wat voor ons een mogelijkheid is om ons kenbaar te maken op de Vlaamse markt aangezien we ons het eerste jaar vooral op Brussel hebben gefocust. Op onze beurt ondersteunen wij BE O en De Bio Markt bij de lancering van hun thuislevering, door de bestellingen aan een voordeliger tarief te leveren in een gekoelde wagen. Het resultaat is dat we samen toewerken naar een betere wereld, waarbij duurzame, gezonde en betaalbare voeding toegankelijk wordt voor iedereen.”
Hoe kan Cutie-Pie volgens jou een meerwaarde bieden voor ouders met jonge kinderen?
“Als ouder is het door de dagdagelijkse rush niet altijd even simpel om gezonde en verse voeding op tafel te zetten. Daarnaast voelen wij dat de druk op ouders om én zich in te zetten voor een betere wereld én bewustere keuzes te maken én de tijd te nemen voor zichzelf en hun gezin alleen maar groter wordt. Als je alles samentelt, kost dat allemaal veel tijd en energie. Waardevolle tijd die je als ouder vaak niet in overvloed hebt, terwijl het zo belangrijk is om samen van de kostbare momenten te genieten. Met Cutie-Pie willen we een antwoord bieden op de huidige behoefte van ouders: kinderen laten opgroeien met gezonde en verse voeding binnen een druk leven.“
“Onze potjes zijn enkel gevuld met verse, lokale en biologische ingrediënten zonder additieven en bewaarmiddelen die je in de meeste industriële alternatieven terugvindt.”
Jullie bedenken alle recepten zelf?
“Klopt, alle 13 momenteel. Wel altijd in samenwerking met een voedingsdeskundige gespecialiseerd in kinderdiëtetiek. Zo zijn we 100 % zeker dat we met onze hoeveelheden en ingrediënten de aanbevolen voedingsinname van de kleinste fijnproever respecteren om te groeien en gezond te zijn. Onze potjes zijn enkel gevuld met verse, lokale en biologische ingrediënten zonder additieven en bewaarmiddelen die je in de meeste industriële alternatieven terugvindt. Bovendien kiezen we enkel voor seizoensproducten en bevatten de potjes géén allergenen en dierlijke eiwitten, zoals biologische kurkuma, zoete aardappel, wortel en pompoen. Voor een volwaardige, volledige maaltijd wordt aangeraden om de door Kind & Gezin aanbevolen hoeveelheid dierlijke eiwitten toe te voegen.”
Waar worden de potjes klaargemaakt?
“Dat doen we allemaal zelf op onze locatie te Brussel in het duurzame dorp Be-Here, waar nog andere bedrijven met een duurzame mindset gevestigd zijn zoals Terrabio en De Bio Markt, waar wij onze producten rechtstreeks aankopen. Na het kuisen en wassen van de ingrediënten worden ze zachtjes gestoomd en nadien gepasteuriseerd. Deze methode maakt het mogelijk om een maximum aan vitamines te behouden, net als de frisse en natuurlijke smaak van de voeding. Dankzij de pasteurisatie bewaren de potjes 14 dagen in de koelkast.”
Ondertussen bestaat Cutie-Pie al meer dan een jaar. Hoe is het om als koppel samen een bedrijf op te starten?
“Wel dat betekent vooral dat ons professionele en persoonlijk leven volledig samensmelten. Dit heeft zoals alles zijn voor- en nadelen. In ons dagelijks leven staan we vooral in de keuken, want we maken alles zelf, ook op zondag. Daarnaast doen we ook alle leveringen en promoties in house. Zelf hebben we nog geen kinderen, maar wel een hond ‘Cohiba’ de Beagle met wie we veel van onze vrije tijd doorbrengen om onze batterijen op te laden. Als we de kans hebben, gaan we ook graag wat slenteren in de buurt van Dansaert en Tour & Taxis in Brussel. Vanuit ondernemersperspectief is Rottterdam onze favoriete bestemming, maar dit moeten we voorlopig even on hold zetten.”
Wat is je favoriete recept?
“Sowieso dat met pompoen, zoete aardappel en kurkuma. Dit is ook ons signature-potje. De link tussen kurkuma en baby’s wordt amper gelegd, terwijl dit ook voor hen heel goed en gezond is. Door ingrediënten als kurkuma en tijm aan onze recepten toe te voegen, willen we een verschil maken en baby’s de wereld laten ontdekken door middel van gastronomie.”
Nog een laatste vraag: hoe zetten jullie binnen Cutie-Pie in op duurzaamheid?
“Wel in de eerste plaats door biologische babyvoeding aan te bieden. Voor onze ingrediënten proberen we ook zo rechtstreeks mogelijk te werken. De etiketten op onze potjes zijn volledig gemaakt van papier en onze potjes zijn gemaakt van glas, waardoor de verpakking volledig recycleerbaar is. Gooi je de potjes liever niet weg bij het glas dan kan je ze altijd een tweede leven geven door ze te vullen met zaden, noten etc. Ondertussen denken we ook aan een samenwerking met een fietskoerier om in Brussel onze potjes rond te brengen.”