Er wordt wel eens gefluisterd dat groene groente het gezondst van allemaal zouden zijn, maar wij leggen liefst van al alle kleuren van de regenboog op ons bord. En dat is niet alleen mooi voor het oog, maar ook goed voor je gezondheid, want wist je dat elke kleur gelinkt is aan bepaalde voedingsstoffen die aanwezig zijn in de groente? Zoals bijvoorbeeld bètacaroteen bij oranje wortelen. Dit vertellen de kleuren van groenten (en fruit) jou!
Groen
Groene groenten zijn gelinkt aan de hoge hoeveelheid chlorofyl dat een beschermende werking heeft op je lichaam en cellen dankzij het beschermlaagje dat het aanlegt in je darmen. Daarnaast boosten groene groenten je immuunsysteem en het zuurstofgehalte in je bloed, en zorgen ze voor een optimale werking van je organen. Goed om te weten: naast chlorofyl bevatten groene groenten ook een hoge dosis ijzer. Een extra portie van deze kleur groenten op je bord als vegetariër of vegan kan dus zeker geen kwaad.
Groene groenten en fruit op het ritme van de seizoenen: bio boerenkool, bio spinazie, bio spruitjes, bio savooikool, bio veldsla, bio erwten, bio tuinbonen,...
Oranje
Oranje groenten zoals wortelen, zoete aardappel en pompoen bevatten een hoge dosis bètecaroteen dat op zijn beurt tijdens de vertering wordt omgezet in vitamine A wat belangrijk is voor de gezondheid van je ogen. Of ze er al dan niet mooier van worden, laten we hier in het midden. Het eten van oranje groenten is daarnaast ook weer goed voor je immuunsysteem en je huid.
Oranje groenten en fruit op het ritme van de seizoenen: bio wortel, bio oranje pompoen, bio zoete aardappel, bio paprika, bio cantaloupe, bio kaki, bio papaja,...
Geel
Kenmerkend voor gele groenten is de overvloedige aanwezigheid van kalium. Dit mineraal heeft een positieve invloed heeft op je bloeddruk en zenuwstelsel zodat je spieren optimaal kunnen werken.
Gele groenten en fruit op het ritme van het seizoen: bio boterraap, bio butternut, bio spaghettipompoen, bio gele paprika, bio spitskool, bio maïs, bio gele ui...
Rood
Een hoge dosis antioxidanten gegarandeerd bij het eten van rode groenten, want dit zijn namelijk lycopeen-bommetjes. Wil je jezelf beschermen tegen UV-stralen, hart- en vaatziekten en infecties? Schep dan een extra portie tomaten op je bord! Let wel, vooraleer de lycopeen in grote hoeveelheden vrijkomt, is het wel belangrijk om de rode groenten te verhitten.
Rode groenten en fruit op het ritme van de seizoenen: bio tomaten, bio rode paprika, bio rode peper, bio aardbeien, bio rode bessen, bio rode druiven,..
Paars & blauw
Ook in paarse en blauwe groenten zijn er veel antioxidanten aanwezig zoals anthocyanen. Een belangrijke speler bij het uitschakelen van vrije radicalen en de bescherming tegen celschade. Ook mooi meegenomen: bij het eten van paarse en blauwe groenten voed je letterlijk je hersenen en je geheugen.
Paarse groenten en fruit op het ritme van de seizoenen: bio rode kool, bio rode biet, bio paarse boerenkool, bio paarse bloemkool, bio paarse bio zoete aardappel, bio blauwe bessen, bio braambessen,...
Wit
Net als alle anderen, hebben ook witte groenten een specifieke en noodzakelijke bijdragen aan een goede gezondheid dankzij de hoge hoeveelheid allicine. Een natuurlijk antibioticum dat je helpt om ontstekingen tegen te gaan en je bloeddruk verlaagt In tegenstelling tot rode groenten, kan je een bloemkool bijvoorbeeld maar beter niet te sterk verhitten als je de maximale dosis allicine wil opnemen.
Witte groenten en fruit op het ritme van de seizoenen: bio bloemkool, bio witte kool, bio koolraap, bio koolrabi, bio paddenstoelen, bio witloof, bio pastinaak, bio knoflook, bio prei, bio witte bessen, bio cherimoya,...
Kortom: lijkt al bovenstaande je te moeilijk om te onthouden? Dan kan je naast het eten van een extra portie paarse en blauwe groenten ook gewoon onthouden dat het belangrijk om zo gevarieerd en kleurrijk mogelijk te eten. Rauw én verhit!