Sinds het prille begin, werkt BE O samen met de Siciliaanse coöperatieve Valdibella (1998°), een ambitieus project gebaseerd op menselijke relaties met een sociale en duurzame balans. In onze Versmarkt vind je verschillende van hun producten terug zoals hun gedroogde pasta, wijn en amandelmelk, maar één van onze favorieten blijft toch hun tomatenpassata. Zo puur en zo smaakvol. Walter, onze rechtstreeks contactpersoon bij Valdibella, vertelt er ons meer over.
Bij BE O kennen we jullie coöperatieve natuurlijk vanbinnen en vanbuiten. Wat moeten onze klanten zeker nog over jullie weten?
"Valdibella is gelegen in de Camporealestreek, het hart van de Siciliaanse landbouw. Sinds het begin, hebben wij er onze missie van gemaakt om afstand te nemen van de uitheemse gewassen en culturele gelaagdheid die onze velden doorheen de jaren hebben weten te domineren. De boeren waarmee we samenwerken, krijgen hierdoor hun waardigheid terug en breken vrij uit een systeem van uitbuiting. Zo hebben zij alle tools in handen om aan biologische landbouw te doen, gefocust op biodiversiteit en inheemse gewassen."
Foto: Crowd Container
Jullie aanbod is vrij divers, van gedroogde pasta en wijn tot amandelmelk. Is dit makkelijk te combineren?
"Absoluut! Deze biodiversiteit op onze velden is in combinatie met de methodologie om biologisch te telen, net één van onze sterktes als coöperatie. Om de biodiversiteit verder te ondersteunen, planten we andere inheemse gewassen uit de buurt van natuurgebieden aan op onze velden. Hierdoor bouwen we een stabiel agro-ecologisch systeem op: lokaal, duurzaam en op het ritme van de natuur. Eigenlijk kan je stellen dat onze productie net zo gedifferentieerd is als het Siciliaans grondgebied. In 1998 zijn we begonnen met amandelen, maar al snel kwamen er druiven, oude tarwe en olijven bij. Ondertussen telen we bijvoorbeeld ook honing, peulvruchten en aromatische kruiden om de natuurlijke staat van onze velden zoveel mogelijk eer aan te doen."
Biologisch telen betekent voor ons boeren met respect voor de natuur en haar natuurlijke processen en cycli.
Wat betekent biologisch telen voor Valdibella?
"Biologisch telen betekent voor ons boeren met respect voor de natuur en haar natuurlijke processen en cycli. Wij gebruiken dus geen chemische en synthetische producten op onze velden en beschermen hierdoor onze gezondheid en die van toekomstige generaties."
Foto: Crowd Container
Zetten jullie naast biologisch telen, wat al een serieuze inspanning is, nog op andere vlakken in op duurzaamheid binnen Valdibella?
"Om enkele voorbeelden te geven… We toveren onze velden om tot complexe ecosystemen met de typische aspecten van de Mediterraanse fauna en flora en kleine meren voor insecten en dieren. Achter de schermen zijn we ook altijd op zoek naar manieren om onze verpakking nog duurzamer te maken. Zo vind je in BE O van Valdibella ook gedroogde pasta in bulk naast ons voorverpakt assortiment. Daarnaast vertrekken onze producten altijd in volle vracht van Sicilië naar België, maar werken we verder aan een systeem om het vervoer nog milieuvriendelijker te maken. Tot slot hechten we ook veel belang aan sociale duurzaamheid: al onze boeren en werknemers hebben werkuren en lonen gereguleerd door de Italiaanse overheid, zonder dat deze beïnvloed worden door economische winstdoelstellingen."
Maar het is vooral de combinatie van drie oude tomatenrassen (patatarelllo, pizzutello, corleonese), die in zeer krachtige kleibodems werden grootgebracht zonder irrigatie, die zorgt voor de unieke smaken en aroma’s.
En nu, het onderwerp waar iedereen waarschijnlijk enorm benieuwd naar is: jullie tomatenpassata. Nog nooit eerder hebben we zo een pure, biologische passata geproefd, die van zichzelf al zo vol is van smaak dat je er bijna niets meer aan moet toevoegen. Wat maakt de smaak zo uniek?
"(lacht) Wel de smaak van onze passata is eigenlijk zuiver het gevolg van ons microklimaat en de enorm gunstige samenstelling van onze velden, waarvoor de teelt van sommige tomatenrassen voor tomatenpuree heel eenvoudig en productief is. Maar het is vooral de combinatie van drie oude tomatenrassen (patatarelllo, pizzutello, corleonese), die in zeer krachtige kleibodems werden grootgebracht zonder irrigatie, die zorgt voor de unieke smaken en aroma’s. Zo maken we misschien niet alleen de lekkerste, maar ook de meest duurzame passata op vlak van ecologie en productiekosten."
Foto: Crowd Container
Kan je iets meer vertellen over het productieproces zelf?
"In de winter kweken we binnen jonge tomatenplantjes op, ook wel zaailingen genoemd, uit zelfgeteelde zaden van vorige seizoenen om ze dan half mei te planten op onze velden. Als de tomaten rijp zijn en felrood kleuren, worden ze één voor één met de hand geplukt en overgebracht naar onze productiekeuken. Hier worden ze vervolgens geselecteerd, gewassen, gekookt en tot puree gehakt om ze tot slot te bottelen en pasteuriseren. In nog geen 24u, verwerkt, bottelt en etiketteert onze keuken maar liefst 700 kg tomaten."
In Sicilië, maar ook in de rest van Italië, gebruiken we passata veel bij de bereiding van klassieke tomatensauzen.
Tot slot: hoe maken we jullie biologische tomatenpassata best klaar?
"In Sicilië, maar ook in de rest van Italië, gebruiken we passata veel bij de bereiding van klassieke tomatensauzen. Neem ¼ van een ui, verwijder de schil, hak fijn, neem een pan en giet hier 2 à 3 lepels extra vierge olijfolie in, laat de ui enkele minuten bakken en giet vervolgens een fles tomatenpuree in de pan. Voeg nog wat zout toe, meng goed en laat op een laag vuur met deksel zo’n 30 minuten pruttelen. Je kan de tomatensaus gebruiken bij de Timilia pasta van Valdibella of zelfs op je boterham smeren."