De Griekse extra vierge olijfolie van Epikouros. Dit Mediterraans goud won tweemaal na elkaar goud voor de beste extra vierge olijfolie ter wereld op de ‘BIOL’ in Italië. En als je de olijfolie van Epikouros al ooit geproefd hebt, kan je vast en zeker beamen waarom: een superieure smaak van groene olijven, heldergroene kleur, en explosie van aroma’s en antioxidanten. We spraken met Panos die met zijn Brussels bedrijf (Eleos) bioproducten op basis van olijven aanbiedt, afkomstig van kleine producenten in Griekenland.
Epikouros is een klein, Grieks bedrijf met enorm strikte en ethische manier van produceren. Hoe gaan zij precies te werk?
“Het hele idee achter Epikouros is dat ze de krachten van verschillende olijfboeren bundelen als een coöperatieve. Ze helpen lokale boeren door hen een maximum aan advies te geven voor het beste resultaat. Deze boeren werken exclusief voor Epikouros en ontvangen hiervoor een prijs die hoger is dan de normale marktprijs. Voor de coöperatieve is het zeer belangrijk dat er op een ethische manier wordt omgegaan met de producenten. Hierbij hoort ook een correcte prijs. Hoewel het geen familiebedrijf is, is de structuur van de organisatie bijzonder vlak en staan de mensen achter Epikouros enorm dicht bij de boeren. Dat is enorm mooi om te zien.”
“Voor de coöperatieve is het zeer belangrijk dat er op een ethische manier wordt omgegaan met de producenten. Hierbij hoort ook een correcte prijs.”
Een missie en werkwijze waar we bij BE O alleen maar warm van worden.
“Het is echt waanzinnig wat Epikouros doet. Toen er een droogte was in Griekenland, vonden ze een heel natuurlijke en goede manier om de olijfbomen met hun vruchten te beschermen en deelden ze deze kennis met de boeren. Epikouros zorgt echt voor alles van A tot Z: van de omgang met de boeren tot het bottelen en verzenden van de producten. Ook de kwaliteitsanalyses gebeuren door hen. Zo is de consument 100 % zeker dat er geen pesticiden in hun extra vierge olijfolie zit. En belangrijk om te vermelden is dat Epikouros gewoonweg enkel biologisch produceert, waardoor het risico op fouten quasi onmogelijk wordt. Deze voorwaarde is voor de producten die ik via mijn bedrijf verdeel een absolute must.”
Waarom is biologische productie zo belangrijk voor Epikouros?
“Hoofdzakelijk voor de natuur. Deze manier van boeren is een minimale vorm van respect voor onze aarde. En voor onze gezondheid niet te vergeten. Biologische productie is volgens Epikouros de enige manier om een kwalitatief product op de markt te brengen: het is goed voor de natuur, voor de producenten en voor de gezondheid van de samenleving. Een olijfolie zonder wrange nasmaak dus, letterlijk en figuurlijk. Na Oostenrijk doet Griekenland het trouwens enorm goed op vlak van biologische productie.”
“Biologische productie is volgens Epikouros de enige manier om een kwalitatief product op de markt te brengen: het is goed voor de natuur, voor de producenten en voor de gezondheid van de samenleving.”
Onderneemt Epikouros nog andere stappen om hun ecologische voetafdruk te reduceren?
“Men gebruikt zonnepanelen en geen fossiele brandstoffen. Daarnaast probeert men tijdens het productieproces zoveel mogelijk te recycleren: de olijfpitten worde nadien gebruikt als meststoffen of worden meegegeven aan cosmeticabedrijven. Een nieuw bedrijfje in Griekenland gebruikt de pitten momenteel om duurzame kolen voor de BBQ mee te maken. Zo is er praktisch geen afval.”
Hoe zit het productieproces van de olijfolie in elkaar?
“De oogst van de olijven vindt plaats van oktober tot december afhankelijk van het gebied en de rijpheid van de vruchten. Dit is een zeer manueel en kostelijk proces, aangezien er heel wat handen nodig zijn om al die olijven te plukken. Om te voorkomen dat de vruchten oxideren, gaan de olijven na de pluk onmiddellijk naar de pers, waarna ze lucht- en lichtdicht opgeslagen worden in containers gemaakt uit roestvrij staal. De botteling zelf gebeurt pas wanneer er een bestelling van een klant binnen komt. Enkel zo maak en lever je de meest kwalitatieve extra vierge olijfolie.”
“Doorgaans staat de benaming extra vierge voor een betere kwaliteit aangezien de olijfolie minder geoxideerd is en het nu net de antioxidanten zijn die de olie goed voor onze gezondheid maken.”
Wat is een ‘extra vierge’ olijfolie eigenlijk?
“De benaming ‘extra vierge’ verwijst naar de zuurtegraad die bij dit type olijfolie tussen de 0.1 en 0.8 ligt. Om dit te meten komen er heel wat tests kijken die Epikouros zelf uitvoert. Doorgaans staat de benaming extra vierge voor een betere kwaliteit aangezien de olijfolie minder geoxideerd is en het nu net de antioxidanten zijn die de olie goed voor onze gezondheid maken. Ik zeg wel doorgaans, want ik zou niet elke extra vierge olijfolie lekker durven noemen. Een goed aroma zegt volgens mij ook al veel. Wist je trouwens dat het eten van olijfolie geen cholesterol oplevert in tegenstelling tot dierlijke vetten zoals boter?”
Hoe kunnen we olijfolie nu beste consumeren? Mogen we ermee bakken?
“Ik zeg altijd: olive oil is a state of mind. We hebben altijd al geweten dat het goed is voor onze gezondheid. In de Mediterrane keuken bijvoorbeeld gebruikt men olijfolie vooral om groenten en vis in te bakken. Niet alleen voor de smaak maar ook om de vitaminen tijdens het bakken zoveel mogelijk te bewaren. Zolang de temperatuur onder de 120 °C blijft, verandert de kwaliteit en consistentie van een kwalitatieve olijfolie zoals die van Epikouros niet. Persoonlijk voeg ik de olijfolie liever op het laatste toe, koud, niet opgewarmd om zoveel mogelijk van de pure smaak te behouden.”
De biologische extra vierge olijfolie van Epikouros is verkrijgbaar in BE O in een voorverpakte fles van 75 ml, in bulk of in een krat van 5 l.