Bakken in olijfolie zou ongezond zijn. Door de verhitting zouden er namelijk toxische stoffen vrijkomen die kankerverwekkend zijn. Maar is dat wel zo?
Eén ding is zeker: extra vierge olijfolie, met de nadruk op extra, is goed voor je gezondheid. Naast vitamine E en antioxidanten, bevat extra vierge olijfolie ook veel onverzadigde Omega-9 vetzuren die een positieve invloed hebben op je cholesterol en je zo dus beschermen tegen hart- en vaatziekten. In tegenstelling tot wat er vaak gezegd wordt, behoudt deze olie al haar goede eigenschappen bij verhitting, waardoor je hem zowel warm als koud kan gebruiken. Maar wat is er dan wel aan de hand?
Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK’s. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden. Bakken in olijfolie hoeft dus niet per se ongezond te zijn, als je de temperatuur laag houdt. Dus feit noch fabel. Daarnaast is het zonde van de smaak om extra vierge olijfolie op hoge temperaturen te verhitten, want hier schiet nagenoeg niets meer van over.
Om te bakken op hogere temperaturen raden we daarom een hittebestendige olie aan zoals onze zonnebloemolie of een stukje ‘goei boter’. Andere olijfolie zoals de geraffineerde variant raden we dan weer af. De extra vierge olijfolie kan je dan naar hartelust gebruiken voor salades, dressings, marinades of om je gerechten een smakelijke finishing touch te geven. Leuk weetje: onze olijfolie (in bulk) van Epikouros is lekker fruitig en authentiek van smaak en wordt gemaakt door een klein familiebedrijf in Griekenland.