Terwijl de dagen voelbaar kouder worden, vullen onze Versmarkten zich met heerlijk biologisch winterfruit: sinaasappels, pompelmoezen, mango’s, kiwi’s, granaatappels, appels en peren. Maar één ding is zeker: de banaan overleeft elk seizoen. Dat je deze meest gegeten fruitsoort net als andere tropisch fruit beter niet in de koelkast bewaart, is zo klaar als een klontje. Maar bio bananen bewaren in de fruitschaal naast ander fruit zou dan ook weer geen goed idee zijn. Klopt dat wel? En bananen bewaren, hoe doe je dat dan wél?
Heel wat rijpe vruchten zoals een appel, peer, kiwi en mango scheiden een onzichtbaar en geurloos gas uit wanneer ze rijp zijn, ook wel ethyleen genoemd. Leg je deze rijpe vruchten in de buurt van bananen, die op hun beurt ook veel ethyleen bevatten wanneer ze rijp zijn, dan gaan de bananen sneller rijpen en en zelfs rot worden. Dus feit. Bananen bewaren doe je best op een droge, koele en donkere plek buiten de koelkast.
Toch heeft het samen bewaren van ethyleenrijke vruchten ook zo zijn voordelen. Heb je bijvoorbeeld onrijpe bananen gekocht die je snel wil opeten? Plaats hem dan voor een nachtje samen met een rijpe appel of peer in een afgesloten doos, zodat het gas niet weg kan. De dag nadien is de banaan eetklaar. Maar ook avocado’s kan je op dezelfde manier verder afrijpen door ze samen met ethyleenrijke vruchten te bewaren.
Tip: niet alleen fruit, maar ook groenten zijn gevoelig aan ethyleen en kunnen hierdoor sneller rijpen of bederven. Hou daarom volgende groenten ver weg van ethyleenrijk(e) fruit en groenten zoals tomaten: aubergines, broccoli, bloemkool en andere koolsoorten, bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie; en champignons. Tot slot nog handig om te weten: in het algemeen kan je stellen dat bio groenten en fruit van tropische afkomst veel ethyleen bevatten met uitzondering van citrusvruchten.