De vijfsecondenregel, bij iedereen wel gekend als de periode dat je eten nog zonder zorgen kan opeten nadat je het op de grond hebt laten vallen. Bacteriën zouden namelijk vijf seconden nodig hebben om je voeding te veroveren. Maar is dat wel zo? De vijfsecondenregel, feit of fabel?
Voor sommige is dit misschien wel een donderslag bij heldere hemel… Helaas heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat afhankelijk van het soort voedsel, bacteriën meer of minder tijd nodig hebben om zich te verspreiden. Bij sommige voeding is dit zelfs al onder de vijf seconden. Dit wordt grotendeels bepaald door het vochtgehalte in de voeding. Hoe hoger, hoe sneller. Dus de vijfsecondenregel is een fabel.
Maar dat betekent niet dat je alles dat op de grond gevallen is zomaar moet weggooien. Soms is de regel van het gezond verstand nog de beste. Twijfel je als iets op de grond gevallen is? Gooi het dan weg. Zeker op straat of als de grond er overduidelijk vochtig en/of vuil uitziet. Maar in veel gevallen is ons lichaam bestand tegen de bacteriën, en kan je de voeding gewoon eens afspoelen. Ook verhitting helpt tegen de bestrijding van ongewenste microben.