Doe jij een scheutje olijfolie in het kookwater om te voorkomen dat de pasta aan elkaar gaat plakken? We kunnen alvast verklappen dat olijfolie absoluut niet zal voorkomen dat pasta gaat kleven. Olie is namelijk lichter dan water en blijft gewoon op het oppervlak drijven. De beste oplossing is… roeren. Dus: fabel.
Toch is het geen slecht idee om olijfolie aan het kookwater van pasta toe te voegen. De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma’s vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert. Een smaak die veel zachter is dan als je na het koken enkele druppels over de pasta zou gieten. Naast een stevige portie zout, kan je voor het water kookt ook altijd wat groentebouillon toevoegen voor extra smaak. Volgens sommige Italiaanse chefs moet het kookwater zo zout smaken als de zee. Dus hoe meer zout, hoe beter!
Nog één extra tip: spoel je pasta ook niet af na het koken om ze te doen schrikken. Je spoelt hiermee namelijk de buitenste laag zetmeel weg, waardoor je pasta niet alleen minder smaak heeft, maar de saus ook minder goed zal binden. Giet bij voorkeur zelfs een beetje van het kookvocht bij de saus voor wat extra smaak.