Zet jij warme overschotjes onmiddellijk in de koelkast of laat je ze eerst afkoelen met het risico dat je uiteindelijk zelfs vergeet om de restjes op tijd koud te zetten? Er zijn verschillende theorieën over, maar wij zochten voor je uit wat je nu het beste doet.
Volgens de wetenschap duurt het ongeveer 2 uur vooraleer een te grote hoeveelheid bacteriën gaat groeien op pas bereide voeding. Je kan dus zonder zorgen je eten gedurende die tijd op het aanrecht laten afkoelen. Let er wel op dat de klok begint te tikken vanaf dat de pan van het vuur gaat.
Als je de overschotjes eerst laat afkoelen, is de kans er natuurlijk dat je ze uiteindelijk op het aanrecht vergeet. Ze toch warm in de koelkast plaatsen zal de restjes misschien wel langer vers houden, maar beïnvloedt sowieso de houdbaarheid van de andere producten. Bovendien zal je frigo ook veel meer energie verbruiken om haar temperatuur te behouden.
Conclusie: eten eerst laten afkoelen voor je het in de koelkast zet is aangeraden. Zet je het er toch liever onmiddellijk in? Schuif dan de andere producten aan de kant, veilig weg van de warmte, en hou rekening met een hogere energiefactuur.