Een fruitpit per ongeluk inslikken. Het is vaak sneller gebeurd dan gedacht. Moet je je nu zorgen maken, want een pit opeten kan toch niet goed zijn? Wij zochten het voor je uit. Fruitpitten opeten is ongezond: feit of fabel?
Om deze vraag te beantwoorden en pittige misverstanden te vermijden, is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende fruitsoorten.
Appelen en peren
De pitjes van pitvruchten als appelen en peren bevatten een stof (blauwzuur of cyanogene glycosiden) die in grote hoeveelheden wel eens giftig zou kunnen zijn. Per ongeluk eens een pitje inslikken zou dus geen kwaad kunnen, maar beter van niet.
Citrusvruchten
De pitten van citrusvruchten als citroenen en sinaasappels zijn eetbaar. Ze zouden zelfs veel vitaminen en antioxidanten bevatten. Van citroenpitten wordt bovendien lekkere olie gemaakt.
Druiven
Ben jij iemand die tactisch elke druivenpit uit de vrucht vist om ze toch maar niet te moeten opeten? De smaak van een stukgebeten druivenpit is inderdaad redelijk bitter, maar verder zijn de pitten eetbaar en zelfs gezond.
Kersen
Kersenpitten kan je beter niet opeten, want in grote hoeveelheden kan het blauwzuur in de harde pitten bijzonder schadelijk zijn. Heb je er toch één ingeslikt, dan is dat niet meteen een ramp. Zeker als je niet op de pit gebeten hebt, want dan is de kans dat het gif in je lichaam komt kleiner.
Andere steenvruchten
Hier geldt hetzelfde verhaal als voor de kersen. De pitten van steenvruchten als pruimen, abrikozen, nectarines en perziken zijn niet eetbaar. Ook hier zit namelijk hetzelfde giftige blauwzuur in.
Meloen
De pitten van meloenen zoals watermeloen, cantaloupe of honingmeloen zijn eetbaar en zelfs gezond. Al zal je bij de laatsten zoals bijna iedereen eerder geneigd zijn om de pitten eruit te lepelen. Probeer ze eens te roosteren in plaats van ze meteen weg te gooien.
Samengevat
Zie je door de fruitbomen het bos niet meer? Onthoud dan dat je de hardere pit van steen- en pitvruchten beter niet opeet of mee in de blender of sapcentrifuge steekt. Een slowjuicer kan dan weer een ander verhaal zijn. Hiervoor bekijk je best even de gebruiksaanwijzing van het toestel.