Bij tomaten zoals de trostomaat, coeur de boeuf en romatomaat zie je duidelijk waar het kroontje van de tomaat gezeten heeft. Of het hangt er zelfs nog aan. Van kleins af aan leert men je om de groene aanhechting van het kroontje weg te snijden, omdat het giftig zou zijn. Maar is dat wel zo? Voor het antwoord op deze vraag gingen we ten rade bij boer Christ van Eco Veg in Assenede.
Een tomaat is een nachtschade die in groene vorm inderdaad giftig kan zijn, al zijn er groene tomatenrassen die wel eetbaar zijn zonder risico’s. In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof ‘solanine’ wat op zich behoorlijk giftig is. Daarom is het beter om naast het kroontje ook sowieso de groene aanhechting uit de tomaat de snijden. Dus: feit.
Merk je op dat er in je take-away salade of broodje toch een tomaat zit waarbij de groene aanhechting niet werd uitgesneden? Geen zorgen! In kleine hoeveelheden zal dit geen negatieve gevolgen meebrengen voor je gezondheid. Wél zal je smaakbeleving iets minder zijn, want de groene aanhechting is niet bepaald smaakvol en eerder taai.