“Spinazie twee keer opwarmen, dat mag toch niet?” Een vraag die al decennia lang meegaat waar je ofwel nog helemaal nooit ofwel al veel te vaak bij stilgestaan hebt, zonder er echt een eenduidig antwoord voor te hebben klaarstaan. Zo zouden er bij het heropwarmen van de bladgroente wel eens giftige stoffen kunnen vrijkomen die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Maar wat is het nu? Feit of fabel: spinazie mag je geen twee keer opwarmen.
Voor eens en voor altijd helpen we deze oude keuken claim uit de wereld. Dus fabel: spinazie mag je opnieuw opwarmen. Op voorwaarde dat je de groene bladgroente na de eerste bereiding snel laat afkoelen, in de koelkast bewaart en binnen de 2 dagen opeet. Als je dit niet doet, zou het kunnen dat onder invloed van warmte de nitraten in de spinazie zich gaan omzetten naar nitrieten die in grotere hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Hetzelfde is trouwens waar voor (regenboog) warmoes. Een bladgroente die qua smaak heel veel weg heeft van spinazie.