Voeding (her-)opwarmen of ontdooien in de microgolfoven. Zo gebeurd, zo gedaan. Toch heeft dit handige keukentoestel door de jaren heen een negatief imago gekregen. Het zou namelijk de vitaminen in onze voeding kapot maken. Maar klopt het wel dat voeding opwarmen in de microgolfoven zo slecht is als men soms beweert?
Momenteel is er geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat voeding klaarmaken in de microgolf meer vitaminen kapot zou maken dan het klassieke koken of stomen. Meer zelfs, bij een korte maar krachtige opwarming van groenten in de microgolf zouden er méér Vitamine C en vezels in de voeding overblijven dan na het koken. Dit komt omdat er in de microgolfoven minder water nodig is om de groenten te garen waarin de nutriënten normaal verloren zouden gaan.
Bij elke (her-)opwarming van voeding gaan er vitaminen verloren. Of dat nu op een kookvuur, in een oven of in de microgolf is. Om zoveel mogelijk nutriënten in je maaltijd te bewaren is het daarom belangrijk om enkel de hoeveelheid op te warmen die je effectief zal eten. Bij opwarming in de microgolf is het tenslotte ook aangeraden om enkel plastic potjes of verpakkingen te gebruiken waarop aangeduid staat dat ze microgolfoven-veilig zijn.