Net zoals bij biologische groenten, moet een vleesboer strenge opgelegde normen naleven. Als je het EU-biologo op de verpakking terugvindt, mag je zeker zijn dat je een stuk biovlees mee naar huis neemt. Eet je liever geen vlees? Dat begrijpen wij volledig! Maar als je dat wel doet, doe je dat best met je volle bewustzijn door in de eerste plaats te kiezen voor biologische productie. Ontdek het verschil tussen biologisch en ander vlees.
Gezonder vlees
Eén van de voorwaarden om biovlees te mogen kweken, is het geven van biologische voeding dat grotendeels ook in dezelfde regio wordt geteeld. De lokale afkomst van het voer zorgt ervoor dat het dier beter aangepast is aan de lokale leefomstandigheden en dus gezonder en minder vaak ziek is. En als de dieren dan al eens ziek worden, krijgen ze pas antibiotica als er echt geen andere oplossing meer voorhanden is. Daarnaast grazen de dieren ook in de frisse buitenlucht, waardoor ze een combinatie tussen droogvoer en voedzame grassen eten.
Pure smaak
Dieren die met respect behandeld worden tijdens de opkweek en het transport naar het slachthuis, ervaren minder stress. En dat proef je. Biovlees is doorgaans minder taai en bovendien erg smaakvol dankzij de gevarieerde biologische voeding. Sommige boeren passen nog andere methodes toe om het leven van hun dieren zo aangenaam mogelijk te maken. Denk maar aan het toedienen van massages of het spelen van klassieke en rustgevende muziek.
Beter dierenwelzijn
De biologische vleesleveranciers waarmee De Bio Markt samenwerkt, staan garant voor een beter dierenwelzijn. Zo wordt er op voorhand een minimale ruimte per dier bepaald en mogen ze zowel binnen als buiten vrij grazen. Afhankelijk van de weersomstandigheden natuurlijk, want bij vochtig weer en te koude temperaturen blijven de dieren beter binnen. Daarnaast zijn de dieren die volgens de regels van het biogarantie-lastenboek gekweekt worden doorgaans minder ziek, omdat de boer sterk inzet op ziektepreventie. Tot slot houdt de bioboer het transport naar het slachthuis steeds zo kort mogelijk en gebruikt hij geen dwangmiddelen om het dier in en uit het vervoermiddel te krijgen.
Tips bij vleesconsumptie
Zorg ervoor dat je altijd bewust consumeert met respect voor het vlees en het dier. Kiezen voor kwalitatief en biovlees is hierbij een eerste stap. Probeer daarnaast ook je vleesconsumptie te beperken, in de eerste plaats voor een een duurzame toekomst, maar ook voor je gezondheid. Want hoe je het ook draait of keert, teveel (rood) vlees is ongezond.