Heb jij een vast systeem om je koelkast te vullen of plaats je boodschappen meestal in het wildeweg op de schappen en in de lades? Je koelkast organiseren, kan je heel wat tijd en geld besparen, want je weet precies wat er in je ijskast ligt waardoor je efficiënter kan shoppen en minder moet weggooien.
1. Reinig je koelkast grondig
Voor je begint te organiseren, geef je je koelkast best een grondige wasbeurt met sodawater (opgelet: niet op aluminium). Hoewel dit heel wat tijd inneemt, was je hem toch best één keer per maand volledig uit. Tussendoor kan je je koelkast proper houden door alle vervallen producten weg te smijten, eventuele plakkerige vlekken op te wrijven en de deurhendel proper te maken. Een nette ijskast verbruikt niet alleen minder energie, maar zal ook frisser ruiken en je producten langer vers houden.
2. Organiseer volgens de temperatuurzones
Wist je dat ook in de koelkast warme lucht stijgt? Je kan dus maar best twee keer nadenken waar je je producten in de koelkast zet.
Groente- en fruitlade: hier is de temperatuur net iets warmer dan op het onderste schap en bovendien is het er ook vochtiger. Perfect dus om de meeste groenten en fruit in te bewaren. Zorg ervoor dat je de producten droog in de lade steekt, want te veel vocht is ook niet goed en doet alles sneller rotten. Haal voorverpakte producten uit hun verpakking en steek ze indien nodig in een papieren zak om schimmelvorming te voorkomen.
Opgelet: vruchtgroenten als komkommers, courgettes, aubergines, paprikas en tomaten bewaar je best niet in de koelkast. Net als tropisch fruit zoals ananas, mango en bananen. Ook champignons bewaar je best niet in de groentelade, want het is er te vochtig. Bewaar ze in een papieren zak op het middelste rek.
Onderste schap: hier is de temperatuur het koudst. Bewaar hier dus alle producten die snel bederven zoals onbewerkt vlees, kip en vis. Het is belangrijk dat je deze producten goed afsluit, eventueel in een afgesloten doos of zak, zodat ze niet in contact komen met andere producten in je koelkast. Ook melk, room en yoghurt bewaar je best op dit schap als je er langer over doet om ze te consumeren. Dus niet in de deur van de koelkast waar de temperatuur te veel schommelt.
Middelste schap: heb je te weinig ruimte op het onderste schap voor de zuivelproducten? Plaats deze dan op het middelste schap. Ook de eitjes kan je hier bewaren i.p.v. in de deur. Om eitjes te bewaren hebben ze een constante temperatuur nodig, maakt niet uit of dit op kamertemperatuur is of in de koelkast. Als het maar constant is. Op het middelste schap kan je ook alle tussendoortjes voor de kinderen plaatsen, zodat ze er snel en gemakkelijk aan kunnen zonder de acrobaat uit te moeten hangen.
Middelste lade: afhankelijk van het type koelkast heb je in het midden al dan niet nog een aparte lade. Bewaar hierin charcuterie, sneetjes kaas en alle harde kazen. Zachte kazen bewaar je best in de deur van de ijskast.
Bovenste schap: hier is de temperatuur het warmst. Je bewaart er dus best alle producten die zo snel mogelijk opgegeten moeten worden of geen lage temperatuur nodig hebben om goed te blijven, zoals restjes en ingelegde producten. Zorg ervoor dat je restjes in doorzichtige potjes zitten, dat ziet er niet alleen smakelijker uit, maar zo zal je sneller geneigd zijn om ze op te eten. Label ze ook met de bereidingsdatum.
Deur: in de deur schommelt de temperatuur het meest. Plaats hier dus alle producten die je snel consumeert of bestand zijn tegen de warmere temperaturen, zoals water, frisdranken, zachte kazen en voorverpakte sauzen. Vliegen de eitjes en de melk de 2 dagen deur uit? Dan kan je ze ook perfect in de deuropening plaatsen.