Een bol gedroogde knoflook ligt vaak standaard in de voorraadkast. En logisch ook, want deze aromatische smaakmaker is makkelijk te combineren in gerechten van over heel de wereld. Maar naast gedroogde look bestaat er ook een verse variant. Ken jij het verschil tussen beiden?
Mild en sappig
Verse look is milder en sappiger dan de gedroogde variant. Daarom gebruik je verse look beter in koude bereidingen zoals in salades en dressings. In warme gerechten zal de smaak niet genoeg tot zijn recht komen en dat is zonde, aangezien verse look duurder is. Bovendien zal je na het eten van een teentje verse look minder last hebben van je maag en een onaangename adem.
Met schil en al
In tegenstelling tot gedroogde look, hoef je verse look helemaal niet te schillen. De teentjes van verse knoflook zijn ook opvallend groter. Hoe kleiner het teentje, hoe krachtiger de smaak zal zijn. Dit geldt zowel voor verse als gedroogde look.
Vaarwel lookadem
Look mag dan heel lekker zijn, je kan nadien wel eens last hebben van een lookadem. Het eten van peterselie, appel en basilicum zouden in deze gevallen wonderen verrichten. Ook een glas water met citroensap of een glas volle melk kunnen je van die vervelende lookadem verlossen.
Look langer bewaren
Verse look bewaar je best in de koelkast, zo voorkom je dat hij gaat uitdrogen en een bittere smaak krijgt. Je kan de verse teentjes ook in een pot met olijfolie te steken. Of invriezen is een optie, maar je loopt wel het risico dat andere producten in je vriezer de looksmaak zullen absorberen. Gedroogde look bewaar je dan weer beste op een koele, donkere en droge plek.