Goed nieuws! Dankzij onze fusie met Le Marché Bio in Brussel, verkopen we vanaf dinsdag 7 april het brood van ‘La Boulangerie des Tanneurs’, de artisanale bakkerij van de Biomarkt in Brussel. Sinds 2016 bakt Christophe Doseray hier samen met zijn team artisanaal zuurdesembrood met lokale ingrediënten. Wat het verschil is tussen artisanaal brood en brood uit de supermarkt, en waarom Christophe voornamelijk kiest voor lokale ingrediënten ontdek je hier.
Hoe is je passie voor het bakken ontstaan?
“Op 11-jarige leeftijd ontdekte ik al snel de magie van het brood bakken. Via mijn creaties probeer ik een boodschap van vakmanschap en kennis dankzij jarenlange ervaring over te brengen naar de consument.”
Dat ik zoveel mogelijk voor lokale en biologische ingrediënten kies, is voor mij een evidentie aangezien België veel producenten telt die kwalitatieve producten op de markt brengen."
Hoe selecteer je de ingrediënten voor het zuurdesembrood?
“Veel van onze ingrediënten zoals het meel, de melk, de boter en de eieren, zijn afkomstig van Belgische landbouw. Dat ik zoveel mogelijk voor lokale en biologische ingrediënten kies, is voor mij een evidentie aangezien België veel producenten telt die kwalitatieve producten op de markt brengen. Zo werken we voor het meel onder andere samen met twee Belgische molenaars, waarvan er één gespecialiseerd is in oude tarwe. Voor de ingrediënten die toch van over de landsgrenzen komen, heb ik steeds een persoonlijke ontmoeting met de leveranciers om zo de productkeuze te bepalen.”
Wat zijn de basisingrediënten van je brood?
“Om een brood te maken, gebruiken we in onze bakkerij meel, water, zout en zuurdesem als basis. Interessant om te weten is dat dit zuurdesem of dit zuurdeeg bestaat uit meel en water.”
Wat zijn je specialiteiten?
“Ons zuurdesembrood, natuurlijk, maar ook ons traditioneel stokbrood moet je zeker eens geproefd hebben! Hoewel al onze broden de moeite waard zijn, is het ‘klein speltbrood’ mijn favoriet. Dit is een zeer donker gekleurd speltbrood, laag aan gluten, maar enorm rijk aan vitaminen en mineralen. Tegelijkertijd heeft het brood een heel krachtige en zoete smaak. Kortom een uitzonderlijk speltbrood met een moeilijke bereiding die veel kennis en vakmanschap vraagt.”
Welke broden zullen binnenkort in onze Versmarkten liggen?
"We zullen zo'n 15-tal broden, zoals bio roggebrood, bio speltbrood, bio meergranenbrood, bio boerenbrood, bio volkorenbrood, bio notenbrood en bio stokbrood. Daarnaast zullen we ook enkele specialiteiten tot bij jullie brengen zoals onze broodjes met tomaten en broodjes met abrikozen."
Wat is volgens jou het verschil tussen artisanaal brood en het brood dat je doorgaans in de winkel of supermarkt koopt?
“De kwaliteit, de smaak, de versheid, de houdbaarheid en de zuiverheid van de producten. In ons brood van ‘La Boulangerie des Tanneurs’ vind je geen additieven, waardoor het sneller rijst en stabieler is. Het enige dat we toevoegen is onze liefde en passie voor het vak ;-).”
Hoe lang kan men je biologisch brood bewaren? Welke bewaartips voor brood heb je voor onze klanten?
"Als je ons brood niet versnijdt, kan je het makkelijk tot 5 dagen bewaren. Eventueel in een katoenen keukendoek in een broodtrommel. Je kan ook altijd ons zuurdesembrood invriezen, maar best in plakjes zodat je eetklare porties kan uitnemen. Zo hoef je niet meteen het hele brood te ontdooien."