Sinds december 2017 werken we samen met Domaine de la Falize. Dankzij deze samenwerking kunnen we méér en nog kwalitatievere producten aanbieden. Bovendien delen BE O en Domaine de la Falize hetzelfde doel: namelijk producten dichter bij de consument brengen door het aantal tussenpersonen uit te schakelen. Pierre-Yves van Haute vertelde ons alles over de teelt van biologische aardbeien en gaf ook enkele tips.
Welke verse producten vinden we momenteel van Domaine de la Falize terug in BE O?
"Asperges en aardbeien. Later in het seizoen zullen we ook kerstomaten, tomaten, zoete aardappelen en wortelen leveren aan de Versmarkten."
Kan je iets meer vertellen over de teelt van biologische aardbeien?
"Om bio aardbeien van de beste kwaliteit te garanderen, starten we met het voeden van onze grond door natuurlijke en biologische stoffen toe te voegen zoals mest en compost. We planten onze aardbeien in augustus en oogsten ze 9 maanden later. Het telen van aardbeien vraagt het hele jaar door veel zorg. Zo bedekken we in februari een groot deel van onze planten af met draagbare serres. Voordat we dan uiteindelijk oogsten, gebruiken we natuurlijke hulpmiddeltjes (zoals hommels) om de aardbeienplantjes te bestuiven en te beschermen voor mogelijke ziektes. Het oogsten zelf gebeurt begin mei tot eind juni."
Waarom is het beter om aardbeien in volle seizoen te kopen?
"Simpel: ze smaken veel beter. Gezien onze biologische certificering en onze gedrevenheid om kwaliteitsproducten af te leveren, groeien de planten in echte aarde en krijgen ze nooit kunstmatige warmte. We laten de natuur dus gewoon haar gang gaan. Aardbeien zijn typisch voor onze streek en de Belgische lente is ideaal voor het telen van deze heerlijke vrucht."
Wat betekent het voor jou om bioboer te zijn?
"Domaine La Falize teelt al bijna 20 jaar biologisch. We zijn ervan overtuigd dat biologische landbouw noodzakelijk is om authentieke en smakelijke producten te produceren. Daarnaast vinden we het ook niet voldoende om biologisch te telen en zijn we van mening dat biodynamische en regeneratieve landbouw noodzakelijk zijn voor de toekomst. Boeren spelen immers een belangrijke rol bij de bestrijding van klimaatverandering."
Hoe ziet een typische dag in het hoogseizoen eruit?
"We beginnen vroeg en eindigen laat (knipoog). Om 06u00 oogsten we met de hand, rond 10u00 laden we alles in om vervolgens te gaan leveren. Bij voorkeur liggen de bio aardbeien de dag zelf nog in de verkooppunten. Dit is mogelijk dankzij onze samenwerking met lokale winkels die graag kwaliteitsproducten aanbieden."
Ondervinden jullie gevolgen van de huidige situatie? De genomen veiligheidsmaatregelen?
"Gelukkig werd er vanaf het begin van de crisis veel waarde gehecht aan onze activiteiten. Door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kon ons klein team blijven doorwerken. De maatregelen waren voor ons veel gemakkelijker te nemen en door te voeren, aangezien de werkomgeving een groot veld in openlucht is. Bovendien hebben we het geluk dat we veel hulp krijgen van de lokale gemeenschap."
Heb je tips om aardbeien te bewaren?
"Idealiter bewaar je aardbeien op een temperatuur van 8° C. Aangezien de koelkast meestal te koud is, raden we aan om ze buiten de koelkast op een koele plek te bewaren uit het directe zonlicht."
Moet je aardbeien wassen voor consumptie?
"We adviseren om ze eerst eens in koud water te wassen, maar verwijder nooit vooraf het kroontje. Doe dit pas na het wassen. Zelf eten we de aardbeien rechtstreeks van de plant, zonder te wassen."
Hoe zetten jullie in op duurzaamheid?
"Onze inspanningen op vlak van duurzaamheid starten met duurzame landbouw. Ons landgoed telt bijna 60 hectare bos en we hebben het afgelopen decennium 10 km heggen geplant en vorige maand nog eens 850 m extra. Deze heggen gebruiken we om onze landbouwgrond op te splitsen om de biodiversiteit te vergroten. Bijna 13 % van onze landbouwgrond is bedoeld voor weilanden en boomgaarden. Daarnaast halen we al onze biologische grondstoffen rechtstreeks uit onze boerderij of bij andere boerderijen in de buurt. Ook zetten we sterk in op zero waste door onze producten te verwerken tot aardbeienconfituur of tomatensaus. Voor ons is alles wat we nu al doen nog maar een begin. Ondertussen bouwen we ons domein om voor regeneratieve landbouw en agrobosbouw. Ons ultieme doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk koolstof op te slaan als deel van de oplossing voor de klimaatsverandering."
Foto's: Domaine de la Falize