Danny is al meer dan 30 jaar bioboer. Als zoon van een gangbare boer, was het thans nooit zijn kinderdroom om fruit te kweken. Pas nadat Danny zijn diploma patissier op zak had en zijn eigen bakkerij gestart was, ontdekte hij dat buiten werken veel meer voldoening geeft, dus stapte hij mee in het bedrijf van zijn vader. Toen kwam al snel het besef dat hij niet elke dag tussen de pesticiden wou werken en schakelde hij over naar biologische landbouw.
De vraag naar bio zit de afgelopen maanden enorm in de lift. We voelen dit ook in onze Versmarkten. Merk jij een groot verschil met 30 jaar geleden?
“Toen wij 30 jaar geleden met bio begonnen, was hier bijna geen markt voor. Bio groenten en fruit kon je toen ook bijna niet kopen of het was bij de boer zelf. Wij hebben dan ons clienteel langzaamaan opgebouwd door onze gekweekte producten te verwerken in patisserie. Bij de eerste dioxinecrisis en horomoonschandalen zijn veel consumenten op een kantelpunt gekomen. Hoewel de meeste mensen weer hervielen in hun oude consumptiepatronen, had biologische teelt voelbaar aan terrein gewonnen. Tot op de dag van vandaag blijft de markt groeien. Maar ik vind niet dat we het moeten hebben van schandalen en crisissen. We moeten gewoon zorgen dat we een goed product kweken, het milieu sparen en daardoor ons pluimen verdienen. Niet teren op de schandalen van anderen.”
Als bioboer vind ik niet dat we het moeten hebben van schandalen en crisissen. We moeten gewoon zorgen dat we een goed product kweken, het milieu sparen en daardoor ons pluimen verdienen. Niet teren op de schandalen van anderen.
Hoe heb jij de overschakeling naar bio ervaren?
“Eind jaren ‘80 toen ik pas begon, was er nog maar weinig beschikbaar onderzoek naar biologisch telen, dus moesten we zelf experimenteren. De eerste producten zagen er niet uit door de insecten en ziektes. Maar gaandeweg hebben we beter leren telen en rekening houden met de natuur. We hebben bepaalde bloemsoorten aangeplant, waardoor natuurlijke vijanden hun weg vinden naar onze velden en zo de slechte insecten zoals luizen opeten. Eens je de balans vindt, ben je vertrokken. De slechte insecten, die komen sowieso, maar als er geen eten is voor de goede (zoals stuifmeel van bloemen), ja dan komen die natuurlijke vijanden veel te laat of niet. Je moet gewoon zorgen dat de cirkel rond is. Het grootste probleem bij de gangbare landbouw is dat ze de goede insecten doodspuiten samen met de slechte, omdat men geen schade aan de oogst wil tolereren. Als je geen één slechte appel wil, dan moet je er als bioboer gewoon niet aan beginnen."
Wat betekent biologisch boeren voor jou?
“Ik heb er 30 jaar geleden voor gekozen om biologisch te telen, dus ik doe dat gewoon. Er zijn spelregels en die moet je gewoon volgen. En als je wil kan je nog altijd meer doen om het milieu minder te belasten, wat trouwens nu ook quasi standaard gebeurt in de gangbare landbouw. Zoals de inzet van elektrische voertuigen, recuperatie van warmte etc. Daarvoor moet je absoluut geen bioboer zijn. Iedereen is hier tegenwoordig wel mee bezig.”
Hoe zet jij, naast biologisch telen wat al een serieuze impact heeft, in op duurzaamheid binnen je bedrijf?
“Ik ben vooral bezig geweest met zo weinig mogelijk energie te gebruiken die niet groen is. Bijna al onze energie is afkomstig van zonnepanelen en -collectoren. Ook de warmte van onze frigo’s recupereren en verwarmt ons huis, de sorteerruimtes en de loodsen via vloerverwarming. Tien jaar geleden hebben we hier een heel systeem voor uitgewerkt.”
Als je geen één slechte appel wil, dan moet je er als bioboer gewoon niet aan beginnen.
Je kent als bioboer ook heel wat gangbare boeren die niet biologisch gecertificeerd zijn. Voel je bij hen dingen bewegen?
“Zeker! Er zijn veel boeren die gangbaar kweken en ook milieubewust bezig zijn en goed bezig zijn zelfs. Die speciale producten niet meer gebruiken omdat ze weten dat het slecht is voor de natuur en onze gezondheid. De biocontroles zijn zo streng, dat veel veel boeren de stap gewoon niet durven zetten. Als je als bioboer overrompeld wordt door een insectenplaag, dan kan je niet anders dan het aanvaarden en de natuur haar gang laten gaan. Boeren die wel al op een duurzamere manier telen, maar niet biologisch gecertificeerd zijn, kunnen er op zo’n moment wel nog altijd voor kiezen om een chemisch middel in te zetten dat officieel toegelaten is om de insectenplaag te bestrijden. Als zoon van een gangbare boer, wist ik op voorhand dat de wereld enorm hard is, de markt geeft nog altijd eerder de voorkeur aan ‘mooie’ producten dan aan smaak. En dat zorgt voor een enorm grote druk op de boeren.”
In juni richtte een stevige hagelstorm een ongeziene schade aan op je velden, waardoor het grootste deel van je oogst vernietigd werd.
“Klopt. In 30 jaar tijd zijn we nog nooit zo zwaar verhageld geweest. We verloren hierdoor maar liefst 70 % van onze oogst. Appels met tientallen grote gaten in, die krijg je gewoon niet meer vermarkt. Plus, als boer heb je ook nog altijd de fierheid over je product. De klimaatverandering speelt steeds een grotere rol, alles wordt extremer, net als de hagelbuien. Maar ook de regen die in zeer korte periodes als bakken uit de lucht valt. Vroeger, toen ik pas overschakelde naar biologische teelt, heb ik nooit over het weer wakker gelegen. Mijn grootste zorg was een smaakvolle, mooie bio appel telen. Over het weer werd er niet nagedacht, terwijl we er nu het meeste schrik van hebben. De laatste 5 jaar is het bijna elk jaar te droog, waardoor ik verplicht ben om water in tanks aan te voeren en mijn bomen rechtstreeks aan de wortels water te geven. We zullen ons moeten aanpassen, we hebben geen andere keuze.”
Nog één vraag om af te sluiten: we kunnen bijna het hele jaar rond appels kopen, terwijl de laatste pluk in België in september is. Hoe spelen jullie dit klaar?
“Wij hebben geïnvesteerd in zuurstofarme koelcellen, waarin we tot liefst 200 ton appels kunnen bewaren. Het gaat hier dan over bewaarappels die meestal later op het seizoen geplukt worden. Deze appels zijn harder van structuur en vaak ook knapperiger dan de zomer variëteiten. De lucht in onze bewaarcellen wordt gefilterd door een koolstoffilter en zuurstofvrij teruggestuurd. Bij deze manier van bewaren, staat de rijping stil en gaan de frigo’s voor enkele maanden niet meer open.”