Een appeltje voor de dorst
De appel is de populairste fruitsoort in België, er zijn heel wat verschillende soorten. Maar welke appel eet je nu best wanneer?
De biologische appels hebben een moeilijke periode achter de rug. In 2017 waren er maar liefst 74% minder bio-appelen. De nieuwe oogst van dit jaar ziet er hoopvol uit. En maar goed ook, want de appel is in België de populairste fruitsoort. Over het hele land zorgen onze boeren voor een divers aanbod van appelrassen. Maar welke appel eet je nu best wanneer?
Om eerlijk te zijn, hebben we geprobeerd om een appel-kalender voor een volledig jaar te maken, maar dit werd zo ingewikkeld dat we besloten hebben om het simpel te houden. Dus, hier komt het: in België vindt de oogst voornamelijk eenmaal per jaar plaats in de periode van eind augustus tot oktober. Eet je tijdens deze periode een Belgische appel, dan komt deze quasi rechtstreeks van de boom*.
Maar wist je dat tijdens deze periode van nationale appeloogst ook rassen geplukt worden die één jaar lang bewaard kunnen worden? Zoals de Jonagold, Boskoop en Elstar? Daarom kan je meestal het hele jaar rond genieten van jouw appeltje voor de dorst. We zeggen meestal, want deze zomer was ons aanbod helaas vroegtijdig uitgeput door de misoogsten het jaar voordien.