Verse kruiden op het ritme van de seizoenen. Yo De Beule staat sinds 2011 aan het roer van bloemen- en kruidenkwekerij Duizendblad in Ternat bij Brussel. Hier combineert ze haar passie voor planten en ecologie met haar zin voor ondernemen en creativiteit. Samen met haar kleine equipe teelt Yo verse kruiden en bloemen in alle geuren, kleuren en smaken voor culinaire chefs en biomarkten zoals BE O Versmarkt.
De teelt van biologische kruiden, hoe gaat dat in z’n werk?
"Net als bij de teelt van biologische groenten of bloemen, gebruiken wij geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Heel wat verse kruiden hebben ook helemaal niet veel voeding nodig. Meer zelfs: hoe armer de grond, hoe rijker de smaak. Daarnaast volgt ons veld het ritme van de seizoenen, waardoor ons aanbod niet alleen rijker, maar ook diverser is. Zo hebben we in de winter bijvoorbeeld geen basilicum, maar wel zuring. Op dit moment oogsten we de typische zomerkruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano en dragon. Mijn persoonlijke favoriet is citroenverbena, waar je een verfrissende ijsthee of limonade mee kan maken. Elk seizoen is er weer iets anders om naar uit te kijken."
Wat betekent het voor jou om bioboer te zijn?
"Biologisch telen is voor mij logisch. Ik sta er eerlijk gezegd ook nog maar zelden bij stil, omdat ik nooit anders gezien heb. Duizendblad is dan ook biologisch gecertificeerd en ontvangt meermaals per jaar controle-instantiesop het veld. De impact op het milieu is gewoon zoveel lager, net als bij bio groenten en fruit trouwens, dat ik iedereen aanraad om voor biologische kruiden te kiezen. Waar ik wel over nadenk is de locatie van mijn bedrijf. Een evenwichtige en ecologische omgeving waar de natuur alle kansen krijgt en waar het gonst van ‘leven’, is voor mij een absolute must."
Tot enkele jaren geleden, moest ik nooit water geven aan onze kruidenplanten, maar tijdens de historische droogte van de zomer van 2018 hebben we tot onze spijt moeten vaststellen dat dit gewoon niet meer haalbaar is voor langere periodes van droogte.
Hoe ziet een typische dag tijdens het hoogseizoen op het veld er voor jou uit?
"Nog voor het ontbijt start ik met een blok administratie: bestelbonnen maken, de oogst voorbereiden en mails beantwoorden. Nadien trek ik naar mijn veld in Ternat en start ik met oogsten. Eenmaal de verse oogst veilig in de koeling staat, besteed ik mijn tijd aan de opkweek en verzorging van de kruidenplantjes."
Hoe ervaar jij de aanhoudende droogte door de klimaatsverandering?
"We zetten tijdens de droge periodes volop in op het mulchen van onze kruidenteelten, waarbij we de bodem bedekken met een laag hakselhout om het te beschermen tegen de zon, wind en regen. Hierdoor droogt de bodem minder snel uit en kan de regen die valt langzaam in de bodem trekken. Door gebrek aan mulchmateriaal (hakselhout) zijn we vaak beperkt, maar alle beetjes helpen en maken écht het verschil. Daarnaast lieten we ook een poel graven en schaften we een systeem aan voor nood-beregening. We merken ook dat de gevolgen van de klimaatverandering steeds erger worden. Tot enkele jaren geleden, moest ik nooit water geven aan onze kruidenplanten, maar tijdens de historische droogte van de zomer van 2018 hebben we tot onze spijt moeten vaststellen dat dit gewoon niet meer haalbaar is voor langere periodes van droogte."
Kruiden vers van het veld en met zo goed als geen voedselkilometers op de teller, dat smaakt toch eens zo goed. Vind je niet?
Hoe zet je binnen je bedrijf in op duurzaamheid?
"In de eerste plaats telen we enkel biologische kruiden wat sowieso al een enorme impact heeft. Biologisch betekent ook seizoensgebonden én meer diversiteit. Citroengras of Marokkaanse munt hoeven helemaal geen dagen onderweg te zijn, maar doen het ook goed in ons klimaat. Kruiden vers van het veld en met zo goed als geen voedselkilometers op de teller, dat smaakt toch eens zo goed. Vind je niet? Ook organiseren we onze verkoop voor een groot stuk lokaal en zijn we voorstander van korte-keten-initiatieven. Bovendien geloven we bij Duizendblad ook sterk in samenwerken en kennis delen. Daarom wisselen we regelmatig kennis uit met collega kruiden- en bloementelers."
Heb je bewaartips voor verse kruiden die je met ons wil delen?
"In keukenpapier gewikkeld in een afgesloten pot in de groentelade van je koelkast, bewaren verse kruiden over het algemeen heel goed en heb je er zeker nog een week geniet van. Kan je niet meteen aan de slag met de verse kruiden? Droog ze dan voor later door ze in bussel ondersteboven te hangen op een droge plaats. "
Raad je aan om verse kruiden eerst te wassen of is dit niet nodig?
"Aangezien biologische kruiden vrij zijn van pesticiden en andere schadelijke stoffen, is wassen niet noodzakelijk. Door het water verliezen kruiden vaak hun aroma en dat is natuurlijk zonde. Soms kan er wel nog wat aarde van het veld aanhangen die je dan best eens afschudt of toch afspoelt, maar eigenlijk zijn de meeste verse kruiden klaar voor gebruik. Heerlijk!"