Gebruik jij thuis een houten of een plastieken snijplank? Er wordt wel eens beweerd dat hout minder hygiënisch is dan plastic, vooral als we rauw vlees op de plank snijden. Feit of fabel?
Resten en bacteriën
Of een snijplank nu van hout of plastic is, in beide materialen kunnen er resten en bacteriën achterblijven in de poriën en groeven die ontstaan tijdens het snijden van voeding. Volgens onderzoek is het zelfs zo dat bacteriën die op hout achterblijven dieper in de plank dringen in vergelijking met een plastieken plank waar ze meer aan de oppervlakte blijven. Hierdoor zou de kans dat de bacteriën op een houten plank in contact komen met de voeding zelfs kleiner zijn.
Onderhoud snijplank
Hoe hygiënisch je snijplank is, hout of plastic, hangt af van hoe goed je ze zelf onderhoudt. Elk type plank na gebruik goed reinigen onder stromend water met zeep en nadien op de zijkant tegen het aanrecht laten drogen, vermijdt de groei van ongewenste bacteriën. Dat een houten snijplank standaard minder hygiënisch zou zijn dan eentje van plastic is dus een fabel fabel.
Verschillende snijplanken
Tijdens het koken zelf zou het beter zijn om verschillende snijplanken te gebruiken afhankelijk van het type voedsel of het doeleinde. Bijvoorbeeld aparte planken voor rauwe groenten, vlees, vis en bereide voeding. Als je de planken nadien goed reinigt zoals hierboven beschreven, kan je achteraf de planken weer gewoon gebruiken voor elk type voeding. Is je snijplank toe aan vervanging? Twijfel dan niet en koop een nieuwe.