In elke winkel, op elke markt, waar dan ook. Nergens zie je eieren in de koeling liggen. Waarom zou je ze dan thuis in de koelkast moeten leggen? Dat houdt toch geen steek? Dus: eieren bewaar je best in de koelkast: feit of fabel?
Tempertuurschommelingen
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen. Net om dit te vermijden wordt de temperatuur van bij de boer tot in onze Versmarkt op kamertemperatuur gehouden.
Versheid
In het algemeen wordt er aangeraden om eieren in de koelkast te bewaren als je ze langer vers wil houden. Maar vliegen de biologische eieren bij jou binnen de week de pan in? Dan kan je ze perfect op kamertemperatuur bewaren. Dus fabel. Let wel op: tijdens de zomermaanden wanneer het doorgaans opvallend warmer is in huis, plaats je eieren toch best koud.
Bewaartips
Speel je het liever veilig, plaats dan je verse eitjes in de kartonnen doos, met hun punt naar beneden op het middelste schap van koelkast samen met andere afgesloten zuivelproducten. In de deur schommelen de temperaturen dan weer te hard, waardoor dit toch een invloed kan hebben op de houdbaarheid. Opnieuw: als je eieren doorgaans binnen de week opeet, zouden deze minieme schommelingen normaal geen probleem mogen zijn.
Tip: gebeurt het wel eens dat er een eitje sneuvelt in het transport naar huis? Gooi de gebarsten eieren dan niet gewoon weg, maar breek ze volledig open in afsluitbare pot. Zo kan je ze in de koelkast nog tot 2 dagen bewaren.