Je haalt ‘s ochtends iets uit de diepvries, maar ‘s avonds heb je opeens toch meer zin om op restaurant te gaan of take-away te bestellen. Is het ontdooide eten dan voor de vuilbak?
Als we keukenmythes mogen geloven is ontdooid eten opnieuw invriezen uit den boze, maar dit zou niet kloppen volgens Amerikaans onderzoek. Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit.
In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën. Bovendien verloopt het ontdooiproces in de koelkast trager. Voelt het eten nog (deels) bevroren aan, stop het dan gewoon weer in de vriezer.
Controleer tenslotte of het (deels) ontdooide product nog niet bedorven is. Heeft het eten een eigenaardige geur en/of kleur of is de textuur veranderd of ziet het er slijmerig uit? Twijfel dan niet en gooi het onmiddellijk weg, zeker bij verse producten zoals vlees, kip en vis. Gebruik vooral je gezond boerenverstand en je zintuigen.