Als je intolerant bent aan lactose, ondervindt je lichaam problemen bij de vertering van de melksuiker (lactose) die in veel zuivelproducten aanwezig is. Hierdoor wordt kaas vaak geschrapt op de boodschappenlijst. Maar dit zou helemaal niet nodig zijn, omdat niet alle kazen evenveel lactose bevatten. Feit of fabel?
De hoeveelheid lactose is afhankelijk van hoe lang de kaas gerijpt heeft. Tijdens het rijpingsproces voeden de melkzuurbacteriën zich namelijk met de aanwezig lactose. Hoe langer de rijping, hoe lager het lactosegehalte. Bij oudere kaas is de hoeveelheid lactose bijna verwaarloosbaar en is de kans groot dus dat je hem nog kan eten als je lactose-intolerant bent.
Welke kazen je dan weer op het boodschappenlijstje mag zetten? Oude kazen zoals een stukje parmezaan, cheddar, emmentaler, gruyère en pecorino. Jonge kazen zoals mozzarella, feta, zachte geitenkaas, Camembert en Roquefort kan je maar beter vermijden. Of kies voor een gemengde kaasplank en voeg een evenwaardig stuk plantaardige kaas toe van bijvoorbeeld Omage Fromage.