Als vegetariër of veganist is vitamine B12 een hot topic, omdat je in dergelijke diëten er snel een tekort van kan opbouwen. Om hun vitamine B12 op pijl te houden, eten vegetariërs en veganisten doorgaans meer peulen, granen, noten en zaden. Zit Vitamine B12 dan ook in plantaardige producten?
Dierlijke producten
Ons lichaam heeft vitamine B12 onder andere nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor het zenuwstelsel. Bij een tekort aan de vitamine kan je al snel klachten krijgen als vermoeidheid, verlaagde concentratie en tintelende of gevoelloze vingers en tenen. Je vindt de vitamine terug in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Schrap je al deze producten uit je dieet, dan zal je lichaam géén vitamine B12 meer kunnen opnemen.
Pseudo-B12
“Ja maar, B12 zit toch ook in algen en champignons?”. Dat klopt inderdaad, maar dit is een pseudo-B12 die niet door ons lichaam opgenomen kan worden. Je mag dus nog zoveel algen, champignons, noten en peulvruchten eten als je wil. Je zal er vooral erg opgeblazen van worden, maar de hoeveelheid B12 in je lichaam zal niet stijgen. Daarom is het als vegetariër of veganist aangeraden om een voedingssupplement met B12 te slikken dat speciaal gedoseerd is voor dergelijke levensstijl.
Variëren
Vegetariër, vegan, flexitariër, carnivoor, piscivoor,... Welke levensstijl je er ook op nahoudt, één ding is zeker: zo gevarieerd mogelijk eten en dagelijks verschillende (verse) ingrediënten combineren houden je lichaam gezond en krachtig.