Nao, ontstaan uit een liefde voor Belgische chocolade en de nood aan méér verpakkingsvrije producten. Ontdek het verhaal van deze overheerlijke biologische chocolade in bulk; het ideale cadeau voor valentijn. We spraken Julien, mede-eigenaar van Nao.
Dag Julien, jullie zijn net als BE O vier jaar geleden gestart in 2015. Nu zijn jullie al met acht die het volledige proces van aankoop tot distributie op zich nemen. Vertel eens, waar komt die passie voor chocolade vandaan?
J: “Christophe (oprichter) heeft altijd al een voorliefde gehad voor lekker eten en kwalitatieve voeding. Door zijn grote betrokkenheid in De Biomarkt van Tanneurs (Brussel), waar net als in BE O de meeste producten verpakkingsvrij en in bulk worden aangeboden, merkte hij dat het heel moeilijk was om Belgische én biologische chocolade aan betaalbare prijzen toe te voegen aan het productassortiment. Daarom besloot hij zijn kracht met die van een ervaren chocolatier te bundelen en zo met de beste grondstoffen een biologische én betaalbare chocolade in de markt te zetten.”
Jullie chocolade is Belgisch, op de cacaobonen na natuurlijk. Kan je ons in een notendop het proces uitleggen van boon tot Belgische chocolade?
J: “Twee keer per jaar worden de cacaovruchten geoogst in Peru, Santo Domingo en Congo. Bonen afkomstig uit deze regio's, vooral uit Latijns-Amerika, hebben een heerlijk fruitige aroma's. Dit proef je vooral in de donkere chocolade. Het oogsten zelf is een zeer manueel proces, waarbij de boeren de vruchten onmiddellijk opensnijden en de pulp eruit halen. Vervolgens bewaren de cacaoboeren de vruchten en de pulp 5 tot 7 dagen in een container tussen bananenbladeren om te fermenteren. Dit proces zorgt voor de typische kleur en geur van chocolade. Daarna droogt men de bonen onder de tropische zon, laagje per laagje. Eens droog, dit duurt ongeveer tien dagen, walsen de boeren de cacao volgens een oeroude techniek. Het walsen zorgt ervoor dat de bonen openbreken en enkel de kern of nib overblijft om naar België te verschepen.
Door onze biologische chocolade verpakkingsvrij in bulk aan te bieden, zijn we heel transparant naar onze consumenten en verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Geen karton, geen aluminum. Dat is 3 ton minder afval voor onze consumenten alleen al in 2019. Stel je dit eens voor op een heel mensenleven!
Onze Belgische chocolatier roostert de nibs op een bepaalde temperatuur voor een bepaalde duur om zo tot een unieke smaak te komen. Al deze factoren samen, de regio van waar de bonen van afkomstig zijn, het fermentatie- en roosterproces, zorgen ervoor dat de smaak van chocolade tot chocolade verschilt. Na het roosteren verwerkt onze chocolatier de bonen tot een vloeibare cacaomassa en tempert hij de chocolade. Dit is een heel lang proces waarbij hij de temperatuur van de chocolade doet stijgen en dalen. Deze stap is heel belangrijk voor de finale structuur van de chocolade. Tot slot giet de chocolatier de chocolade in mallen om te laten afkoelen en werkt hij ze eventueel af met onze toppings zoals cacao nibs of hazelnoten.”
Hoe komen jullie tot de smaakcombinaties die jullie biologische chocolade zo moeilijk te weerstaan maakt?
J: “Dit is het leukste deel van de job (lacht). Iedereen van het team is hierbij betrokken. We testen allemaal één voor één de ingrediënten van biologische cacao tot topping, delen onze mening en selecteren de ingrediënten op buikgevoel. Als we niet allemaal akkoord zijn, zoeken we verder naar een alternatief.”
We krijgen van klanten regelmatig de vraag of jullie fairtrade chocolade maken...
J: “Dat is inderdaad een belangrijk aspect van de industrie waar we intern héél lang over nagedacht hebben. Fair Trade doet een uitstekende job door de cacaoboeren meer eigen kracht te geven, maar wij wilden nog een stapje verder gaan en ter plaatse actie ondernemen, zonder volledig te moeten vertrouwen op het label. Daarom investeren we jaarlijks het bedrag dat we zouden spenderen aan het fairtradelabel aan initiatieven die lokaal actief zijn. In 2019 zaten we samen met SOS Faim om samen met hun expertise een educatief programma in Peru op te zetten. Dit programma moet de cacaoboeren helpen om de waarde voor hun product te krijgen dat ze verdienen. Uiteindelijk hebben we met ons klein team in 2019 meer geld uitgegeven aan plaatselijke educatie dan we ooit zouden uitgegeven hebben aan Fair Trade. We zijn dan ook enorm trots op wat we bereikt hebben. Ook voor 2020 liggen er plannen op tafel om de lokale cacaoboeren in Peru te steunen.”
Het Belgische chocoladelandschap is enorm groot. Wat maakt jullie product zo uniek?
J: “NAO is uniek, net omdat we niet geprobeerd hebben om uniek te zijn (lacht). We wilden de beste, biologische chocolade in bulk aanbieden om elke dag van te genieten. De beste smaak en textuur, de juiste materialen en dat aan een betaalbare prijs. Toen we pas startten in 2015, waren we geshockeerd om te zien dat vrij basic chocolade verkocht wordt in een heel aantrekkelijke verpakking en aan zeer hoge prijzen. Ook de prijzen per kg vliegen vaak de pan uit afhankelijk van de grootte van de verpakking. Door onze biologische chocolade verpakkingsvrij in bulk aan te bieden, zijn we heel transparant naar onze consumenten en verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Geen karton, geen aluminum. Dat is 3 ton minder afval voor onze consumenten alleen al in 2019. Stel je dit eens voor op een heel mensenleven!”
Nu zijn we toch wel eens benieuwd: hoe bewaar je chocolade volgens jou het beste?
J: “Bewaar chocolade tussen de 4 en 20° C, uit direct zonlicht en in een droge omgeving. Leg ze ook best niet in de buurt van kruiden of kaas, want chocolade is een spons voor aroma’s.”
Op welk Nao-product waren jullie opslag verliefd?
Bekijk hier ons volledig aanbode van de Nao-chocolade.