Tournée Minérale staat voor de deur. Speciaal voor deze gelegenheid spraken we af met Jan, oprichter van sappenbedrijf ‘De Drie Wilgen’ dat al sinds de jaren ‘80 de lekkerste smaakcombinaties perst. Jan vertelde ons meer over zijn bijnaam ‘Jan sap’ en de productie van zijn biologische fruitsappen. Tijdens Tournée Minérale een hele maand énkel water drinken? Neen hoor! Dankzij De Drie Wilgen heb je genoeg lekkers om uit te testen.
Dag Jan, wij zijn enorm blij dat je in aanloop van de drukke feestperiode toch nog een gaatje voor ons in je agenda gevonden hebt om enkele vragen te beantwoorden. Vertel eens, wij zijn in de eerste plaats enorm benieuwd naar de oorsprong van de naam ‘De Drie Wilgen’.
J: “Aha! Eigenlijk vrij simpel. De naam verwijst naar de drie wilgen die voor het huis van mijn grootvader stonden in Kontich, het huis waar ik mijn eerste sappen perste. Mijn grootvader was bakker, maar had een enorme tuin vol fruitbomen en -struiken waar hij zijn eigen fruit kweekte. Als kind maakte mijn vader altijd wijn van de afgevallen appels uit de tuin van mijn grootvader en omdat ik dat toen nog niet lustte, maakte en pasteuriseerde ik mijn eigen biologisch appelsap. En zo werd het eerste zaadje van ‘De Drie Wilgen’ geplant.”
Je kreeg al vrij snel de bijnaam ‘Jan Sap’ hebben we ons laten vertellen?
J: “Dat klopt. Tot op de dag van vandaag word ik nog steeds zo genoemd door kennissen en vrienden. Soms verschiet men er zelfs van als ik zeg dat ik niet écht ‘Jan Sap’ heet. De naam is er vrij snel gekomen toen ik op het Iona Instituut in Kessel zat en op de biologisch, dynamische boerderij werkte. In plaats van legerdienst, deed ik toen burgerdienst. Iemand van het instituut had een pers staan in Broechem en zo ben ik puur als hobby mijn eerste sappen beginnen persen en leveren aan natuurwinkels. In die tijd kwamen de fruitsappen vooral van Nederland en Duitsland. Dat ik met 100 % Belgisch appelsap op de markt kwam in verschillende smaakvarianten, was in die tijd, ik spreek dan over de jaren ‘80, vrij nieuw. Ik begon als eerste te experimenteren met appel-rabarbersap en appel-rode bessensap. Pas drie jaren later besloot ik op zelfstandige basis sappen te maken.”
Tot op de dag van vandaag word ik nog steeds ‘Jan Sap’ genoemd door kennissen en vrienden. Soms verschiet men er zelfs van als ik zeg dat ik niet écht ‘Jan Sap’ heet.
Waarom biologische fruitsappen?
J: “Dat is voor mij een evidentie. Als kind leerde ik op de tuinbouwschool om voor alles sproeistoffen te gebruiken. Ik voelde toen al vrij snel intuïtief aan dat dat niet klopte. Ik ben een grote dierenvriend, natuurliefhebber en pro natuurlijke kringlopen, altijd geweest! In de tuin van mijn grootvader heb ik ook altijd biologisch gekweekt. Bio dat is het leven zelf. De natuurlijke levenscyclus volgen in plaats van ze tegen te werken.”
Hoe kies je de leveranciers voor de ingrediënten van de fruitsappen?
J: “Of ze biologisch telen is dus het eerste belangrijke punt. Daarnaast proberen we zoveel regionaal af te nemen. Al onze appels en peren komen bijvoorbeeld al 10 jaar uit België en een klein deeltje van net over de grens uit Zuid-Nederland. Ook onze krieken, rabarber en rode bessen enz. komen uit België. En de tropische producten zoals mango en banaan, die halen we uiteraard in warmere oorden.”
Wat maakt jullie biologische fruitsappen zo uniek?
J: “Zoals ik daarstraks al zei, was ‘De Drie Wilgen’ in de jaren ‘80 het enige bedrijf dat met Belgisch fruitsap op de markt kwam in verschillende, unieke smaakcombinaties, zoals appel-rabarber en appel-rode bes. Vroeger kon je deze combinaties heel moeilijk terugvinden met troebel appelsap. Alles kwam van Amerika of China in de vorm van siropen of concentraten en werd aangelengd met water. Tot op de dag van vandaag maak ik al onze smaakcombinaties nog altijd zelf en ga ik één keer per maand naar Nederland, waar de sappen geperst worden, om de smaken te mengen en te proeven.”
Hoe heb je de smaakcombinaties gecreëerd?
J: “Proeven en experimenteren. Ik heb heel mijn leven niets anders gedaan dan geproefd en uitgeprobeerd. Natuurlijk begon ik eerst met puur, troebel appelsap. Vervolgens kwam al snel het appel-kersensap, maar ook appel-peer en appel-rode bes, omdat vooral deze fruitsoorten in de jaren ‘80 voorhanden waren. Daarna kwam ik bijvoorbeeld op het idee om troebel appelsap te mengen met bananenpuree. Deze combinatie deed mij eigenlijk onmiddellijk terugdenken aan mijn kindertijd, net als veel volwassenen die het sap vandaag drinken trouwens.”
Hoe zetten jullie binnen De Drie Wilgen in op duurzaamheid?
J: “Ik zou heel graag met elektrische vrachtwagens rijden. Maar de technologie om 1,5 ton appels voort te sleuren staat helaas nog niet op punt (lacht). Ons magazijn en verwerkingsruimte ligt vol zonnepanelen. Zo wordt de klark opgeladen met zonne-energie. En ik zou het nog bijna vergeten uit gewoonte, maar we werken als sinds het begin samen met een duurzame energieleverancier. En tot slot zet onze bottelaar in op duurzaamheid dankzij een warmtewisselaar.”
Nog een laatste vraag om het leuke gesprek af te ronden: wat is jouw favoriete sapje?
J: “Moeilijke keuze, maar als ik moet kiezen, kies ik de ‘Happy Ginger’, met gember en kaneel.”