De zomer is hét seizoen van de tomaat en dan wil je natuurlijk niets liever dan zoveel mogelijk smaken, kleuren en formaten mee naar huis nemen om uit te proberen. Maar hoe zorg je ervoor dat al die tomaten zo lang mogelijk vers en smaakvol blijven? Met deze tips kom je al een heel eind, beloofd!
Bewaar tomaten niet in de koelkast
Ja, je leest het goed. Tomaten bewaar je best niet in de koelkast, want de koude zorgt ervoor dat een rauwe tomaat zijn heerlijke aroma en smaak verliest. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat het sap gaat kristalliseren met een melige textuur tot gevolg. Bewaar tomaten op een koele plek buiten de frigo of gewoon in de fruitmand.
Stapel ze strategisch in de fruitmand
Zorg ervoor dat tomaten niet te fel op elkaar liggen. Bij voorkeur liggen ze naast elkaar, zonder elkaar aan te raken. Zo voorkom je dat ze allemaal op een hoopje gaan liggen schimmelen.
Opgelet voor ander(e) fruit en groenten
Zorg ervoor dat er geen bananen, appels en peren in de buurt van de tomaten liggen, want deze zorgen ervoor dat ze sneller gaan rijpen. Ook komkommers, broccoli, aubergines, champignon en kolen leg je best op afstand, want tomaten bevatten namelijk een stof (ethyleen) waardoor deze groenten sneller slecht worden.
Laat onrijpe tomaten rijpen in de zon
Tomaten houden van zonlicht. Hierdoor krijgen ze een dieprode kleur en een heerlijk aroma. Onrijpe tomaten zal je dus sneller kunnen opeten door ze enkele dagen in de volle zon te leggen. Natuurlijk is dit niet hetzelfde als rijpen aan de plant, maar je komt er al een heel eind mee.
Vries overrijpe tomaten in
Is je tomaat net iets te ver gerijpt om om nog rauw op te eten? Steek hem dan gewoon in zijn geheel in de diepvries. Je kan de tomaat nadien nog perfect gebruiken om in een heerlijke tomatensaus te verwerken. Eerst laten ontdooien is wel een must.