Sinds boerenkool enkele jaren geleden in de media werd uitgeroepen tot superfood, zouden velen onder jullie deze knapperige krulkool het hele jaar rond op het menu zetten. Maar wanneer is deze koolgroente nu precies in ‘t seizoen? Ontdek onze 5 favoriete weetjes over boerenkool!
In ‘t seizoen
Biologische boerenkool. Lekker van bij ons en dat winter én zomer! Oorspronkelijk is boerenkool een traditioneel winters gewas. In de koude is de plant volledig in zijn nopjes en blijft hij bladeren groeien. Door de stijgende vraag, planten veel boeren de kool vroeger, zodat we al in de zomermaanden van een groen krulblaadje kunnen genieten. Het jonge zomerblad is mals en ideaal om rauw te eten. In de winter is boerenkool door de vorst net iets taaier en beter verteerbaar in warme bereidingen.
Zoeter in de winter
Hoewel je tegenwoordig ook in de zomermaanden van biologische, Belgische boerenkool kan genieten, bereikt de smaak van de kool zijn toppunt in de koude wintermaanden. De vriestemperatuur zorgt er namelijk voor dat het zetmeel in de bladeren wordt omgezet naar suiker. Hetzelfde proces gebeurt trouwens ook bij aardappelen. Als je er nu aan denkt om de boerenkool even in de vriezer te leggen, ben je eraan voor de moeite. De diepvries werkt zo krachtig en snel dat de bladeren de kans niet eens krijgen om zoet te worden.
Kleur staat voor kwaliteit
Bij het aankopen van verse boerenkool kijk je best even naar de kleur. Is die mooi, heldergroen, dan mag je ervan uitgaan dat de kwaliteit van de kool uitstekend is. Als de gekrulde randen lichtjes geel beginnen te verkleuren, zal de kwaliteit van de bladeren snel achteruit gaan. Verlepte boerenkool kan je in een ijsbad van minimum 30 minuten weer fris krijgen.
Meer dan een ‘stoempgroente’
Traditioneel wordt boerenkool vooral in de winter bereid in een stevige stoemp. En voor de liefhebbers van grootmoeders keuken liefst nog in combinatie met een stuk braadworst en een flinke lepel bruine saus. Tegenwoordig vind je de groente dankzij haar ontgiftende werking ook terug in veel gezonde recepten zoals snacks, slaatjes of juices.
Bewaren en bereiden
Verse boerenkool bewaart 3 tot 5 dagen in de koelkast. Als je de kool rauw wil invriezen, is het beter om hem eerst een drietal minuten te blancheren, dan blijft hij tot wel 12 maanden lekker. Ook bereid kan je de groente perfect enkele maanden in de vriezer bewaren. Om de boerenkool te bereiden, ritsel je de bladeren van de taaie steel om ze vervolgens in stukjes te snijden en een stevige wasbeurt te geven. Gestoomd is boerenkool het gezondst, maar je kan hem ook rauw eten, juicen, wokken, stoven of garen in de oven.