Wist je dat de peer op de derde plaats staat in de top tien van de meest gegeten fruitsoorten? Of je hem nu graag uit het vuistje eet, liever combineert met een pittig stuk kaas of verwerkt in een frisse salade, de peer verwent je smaakpapillen het hele jaar rond. En na het lezen van onze 5 weetjes zal je hem nog liever lusten!
Flexibel steeltje, geen vlekken
Afhankelijk van hoe je de peer het liefst eet, zijn er verschillende eigenschappen om op te letten bij de aankoop van de vrucht. Zo geven de rijpe en sappigste exemplaren mee aan het steeltje en de nek na een lichte vingerdruk. Toch liever een frisse en knapperige peer? Kijk dan of de nek glad en strak is. Hoe dan ook is het belangrijk dat de peer geen bruin vlekken heeft en het steeltje er nog aanhangt. Anders zou hij wel eens sneller kunnen rotten dan gehoopt.
Schillen of niet schillen
Of je de peer wel of niet schilt is niet enkel een vitamine kwestie. Hoewel er vaak beweerd wordt dat de meeste vitamines in de schil zitten, is dat niet zo. Toch is het zonde om de schil zomaar weg te gooien, aangezien een peer met schil meer vitamine C en vezels bevat dan eentje zonder. Deze kwestie gaat enkel op bij eetperen. Stoofperen schil je beter altijd terwijl je het steeltje laat zitten voor extra smaak.
Peren bewaren
Rijpe peren bewaren net als appels bijzonder lang in de koelkast. Als de vruchten bij aankoop nog niet eetklaar zijn, is de fruitmand de beste plaats. Leg er eventueel een rijpe banaan of appel bij. Zij geven ethyleengas af waardoor de peren erg snel rijpen. En met overrijpe peren kan je altijd een lekkere taart, cake of compote maken.
Wondermiddel tegen katers
Volgens Australisch onderzoek zou 220 ml sap van Nashi peren voor het drinken van alcohol een kater significant verminderen. Het sap zou zelfs een betere fond zijn dan een laag frietjes. Perensap drinken na alcoholconsumptie zou dan weer niet werken. Al blijft de allerbeste manier om geen kater te krijgen gewoon geen alcohol drinken.
Gunstig voor onze darmen en hersenen
Door de hoge hoeveelheid vezels (20 %) en vitamine C heeft het eten van peren een gunstig effect op onze darmtransit en een verlagend effect hebben op het cholesterolgehalte. Tot slot bevat een peer ongeveer 15 % van onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid koper. Een essentieel mineraal voor een snellere communicatie tussen ons zenuwstelsel en onze hersenen. Of je er echt slimmer van wordt, laten we aan jou over ;-)