YUGEN Kombucha, bio kombucha gebrouwen in Gent met de puurste ingrediënten op een unieke locatie aan de Lousbergskaai. Speciaal voor de lancering van hun nieuwste smaak ‘Pompelmoes Hop’ doken met we met Yannick, bezieler van YUGEN, achter de schermen. We ontdekten dat YUGEN Kombucha niet zomaar een drankenmerk is en dat je bij zomerweer maar beter enkele flesjes koel hebt staan.
Kombucha, een nieuw Gents woord of toch niet?
"Ondanks de recente boom, weet niemand zeker hoe kombucha ooit werd ontdekt. Onze favoriete mythe vertelt het verhaal van een Tibetaanse monnik in het Verre Oosten die buiten een pot verse thee liet afkoelen en uiteindelijk vergat, waardoor de thee fermenteerde. Zo had de monnik per ongeluk zijn eerste kombucha gebrouwen en deelde hij dit gezegend geschenk met de rest van de wereld."
Kombucha is een gefermenteerde thee. Wat moeten we ons hier precies bij voorstellen?
"Kombucha is inderdaad een oude gefermenteerde thee uit het Verre Oosten, boordevol levende culturen, gezonde zuren en antioxidanten op basis van water, thee, suiker en een scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Een scoby ziet eruit als een platte, blubberige schijf en eet de suiker in de zoete thee op. Het resultaat is een verfrissende en licht sprankelende kombucha met weinig suiker, cafeïne en calorieën.
Onze ongepasteuriseerde, biologische en rauwe kombucha met enkel plantaardige ingrediënten bevat levende micro-organismen, gezonde zuren en antioxidanten die een evenwichtige gezondheid ondersteunen. Of je het wil drinken als onderdeel van een gezond dieet of als alternatief voor een gewone suikerhoudende frisdrank of alcohol laten we volledig aan onze fans over ;-). Sommigen drinken het zelfs ‘s morgens om de dag goed te beginnen en de spijsvertering op gang te trekken."
Hoe is je idee voor YUGEN ontstaan?
"Hiervoor maken we een kleine tijdreis naar 2013 in de Verenigde Staten, waar ik mijn allereerste kombucha ooit dronk na een avondje stappen met mijn beste maat. Ik was meteen ‘hooked’ en begon zelf te experimenteren met het brouwproces, volgde cursussen fermentatie op biologische boerderijen en deed stages bij bevriende brouwerijen in San Diego.
In 2016 leerde ik Chris, mijn zakenpartner, kennen en brouwden we samen onze eerste kruidige kombucha met vers geperst vruchtensap in onze pop-up brouwerij in het vroegere DOK in Gent. De goeie ouwe tijd dat we flessen nog handmatig vulden. Elke zondag organiseerden we proeverijen en verkochten we elk flesje dat me maar in onze kleine koelkast konden stockeren.
Al de positieve reacties toen op de pop-up hebben ervoor gezorgd dat Chris en ik onze toenmalige job opgezegd hebben om ons volledig te smijten in het kombucha-avontuur. Toen we in 2017 onze huidige plek in Gent vonden aan de Lousbergkaai, lanceerden we YUGEN officieel met een knalfeest én een tasting bar!
YUGEN is een Japans concept dat men gebruikt om het overweldigende gevoel van bewondering voor de schoonheid van de natuurlijke wereld uit te drukken.
In onze brouwerij blijven we experimenteren met nieuwe smaken voor onze bio kombucha. Zo brachten we onlangs onze nieuwe ‘Yugen Kombucha Pompelmoes-Hop’ op de markt. Daarnaast organiseren we in onze brouwerij ook vaak evenementen en creëren we een interactie tussen mensen en cultuur, terwijl hun liefde voor YUGEN Kombucha vergroot. Kunst, muziek en planeet aarde zijn belangrijke waarden voor ons. Ze brengen betekenisvolle verbindingen tot stand en geven ons de inzichten en energie om dagelijks te blijven brouwen.
Leuk weetje: vorig jaar in 2019, zijn we een diepgaande R&D-samenwerking gestart met UGent. Hierdoor kunnen YUGEN Kombucha op grotere schaal produceren en krijgen kwaliteit en authenticiteit nog meer aandacht. In aanloop naar dit punt trad ook Peter toe tot de vaste crew en bouwt het gemotiveerde team van YUGEN verder aan een weg naar een meer duurzame en gezonde toekomst."
We hebben ons laten vertellen dat er achter de naam ‘YUGEN’ ook een speciale betekenis zit?
"YUGEN is een Japans concept dat men gebruikt om het overweldigende gevoel van bewondering voor de schoonheid van de natuurlijke wereld uit te drukken. Sensaties die verder gaan dan wat we met woorden kunnen uitdrukken. Deze verwondering voor het leven, zelfs zonder het te zien, willen we graag doorgeven met onze biologische kombucha. Elk glazen flesje is gevuld met enkel de beste ingrediënten die moeder natuur ons te bieden heeft. Puur, onbewerkt en vol van gunstig leven. Onze boodschap? Vertraag, wordt bewust, geniet van de mooie maar subtiele details in het leven."
Kombucha maken, hoe zit dat brouwproces precies in elkaar?
"In tegenstelling tot de complexe maak van ons eindproduct, is onze ingrediëntenlijst verrassend eenvoudig. Geen kunstmatige of natuurlijke aroma’s, geen concentraten, geen bewaarmiddelen, geen additieven, geen overbodige suikers. Geen onzin met andere woorden. Het enige waar we om geven is het creëren van buitengewone smaaksensaties die goed zijn voor het lichaam én de planeet.
Het brouwproces daarentegen is bijzonder complex. De fermentatie van kombucha gebeurt dankzij een hele resem micro-organismen. Deze onder controle houden op vlak van smaak, vraagt veel know how. Daarnaast kiezen we bewust voor de productie van ongepasteuriseerde kombucha. Een extra moeilijkheid van ons productieproces is de keuze voor enkel verse sappen en gedroogde kruiden die niet altijd hetzelfde smaken of voorradig zijn. Toch geloven we enorm hard in de meerwaarde van deze producten. Kruiden hebben ons lichaam al millennia lang bijgestaan en zijn de basis van veel van onze moderne medicijnen. In elke smaak van YUGEN Kombucha zijn daarom 4 krachtige kruiden verwerkt die samenwerken om je die extra kick te geven!"
Het enige waar we om geven is het creëren van buitengewone smaaksensaties die goed zijn voor het lichaam én de planeet.
Jullie kleurrijke, recycleerbare flesjes vallen meteen op dankzij de tekeningen en kregen bij velen waarschijnlijk een tweede leven als vaasje…
"YUGEN werkt samen met lokale kunstenaars om het oude, Japanse begrip ‘Yugen’ te conceptualiseren. Elke smaak heeft zijn unieke illustrator die zijn of haar persoonlijk eerbetoon geeft aan de schoonheid van de natuurlijke wereld en de verwondering voor de subtiele details van het leven. We ondersteunen de kunstenaars door ze een uniek platform te geven en langdurige samenwerkingen aan te gaan voor verschillende projecten. Voor onze nieuwste smaak ‘Kombucha Pompelmoes Hop’, illustreerde niemand minder dan ‘Blue’ a.k.a. De Gentse graffiti-artiest Dave de Rop zijn interpretatie van ‘Yugen’."
Hoe zou je de nieuwe smaak YUGEN Kombucha Pompelmoes Hop omschrijven?
"De nieuwste YUGEN is een klepper van jewelste! ;-) We laten ons altijd een beetje gaan in de smaakomschrijvingen: Uber fruitige Mosaic hop gemengd met nectarrijke oranjebloesem vormen de kruidige ruggengraat van dit citruswonderland. Weelderige roze pompelmoes gaat prachtig samen met zacht citroengras en gewaagd citroenzest. Het geheel culmineert in een dorstlesser van galactische proporties."
Waarom moet je YUGEN Kombucha in de koelkast bewaren?
"Net omdat we kiezen voor ongepasteuriseerde kombucha, ook wel RAW of ‘probiotisch’ genoemd, moet je onze producten altijd in de koelkast bewaren. Doe je dat niet? Dan fermenteert de kombucha verder, verandert de smaak en het koolzuurgehalte. Geen aanrader dus."
Welke is jouw favoriete smaak?
"Moeilijke vraag. Dat is beetje hetzelfde als vragen wat je favoriete kind is. Het eerste zeker? ;-) De Gember Citroen zal altijd een speciaal plekje hebben, maar ik zie ze allemaal even graag hoor. En uiteraard is de nieuwste smaak net dat tikkeltje interessanter, tot wanneer je plots opnieuw een Gember Citroen opentrekt en denkt van ja: still got it!"
Hoe zetten jullie bij YUGEN Kombucha in op duurzaamheid?
"Uiteraard zijn we biologisch gecertificeerd, maar we willen niet gewoon een drankje verkopen. We streven ernaar om een langdurige, positieve impact op de wereld te hebben door van YUGEN een 100 % duurzaam drankenmerk te maken. Daarom nemen we het voortouw in een cultuurverandering naar een duurzame en maatschappelijk verantwoorde samenleving. Zo trekken we zoveel als mogelijk de duurzame kaart: onze dozen zijn van gerecycleerd karton, onze flesjes en blikjes zijn bedrukt met ecologische inkt en de folies van onze paletten zijn van biologisch plastic. En last but not least, doneren we met elke verkochte fles 2 eurocent aan de YUGEN Foundation, waarmee we sociale en duurzame projecten steunen."
We streven ernaar om een langdurige, positieve impact op de wereld te hebben door van YUGEN een 100 % duurzaam drankenmerk te maken.