Verse kruiden. Een simpele, maar onmisbare afwerking van elk gerecht. Vooral tijdens de warmere maanden liggen onze Versmarkten vol met geurige kruiden in bussel en verse kruiden in pot. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van deze natuurlijke smaakbommetjes. Maar, verse kruiden bewaren, hoe pak je dat aan? Andreas, de verantwoordelijk van de B2B bij BE O in Gent, is in bijberoep Fietstuinier en geeft enkele tips.
VERSE KRUIDEN IN BUSSEL
Verse kruiden in bussel blijven meestal minder lang fris dan verse kruiden in pot. Voor de meeste kruiden in bussel (dille, oregano, citroentijm, lavendel, salie, ...) geldt deze standaardregel: wikkel ze meteen bij het thuiskomen in in een nat stukje keukenpapier en bewaar ze in een afgesloten pot in de koelkast. Andere kruiden vragen wat extra aandacht.
Kruiden met dunne blaadjes (koriander, peterselie,...): zet de kruiden zoals een boeketje bloemen met de uiteinden in een glas met een bodempje water op een koele plek in de keuken.
Basilicum: basilicum krijgt snel bruine vlekken door vocht en koude. Wikkel daarom de verse basilicum in droog keukenpapier en bewaar ze in een koele plek in de keuken. Of maak pesto van wat overblijft na gebruik en bewaar in de koelkast.
VERSE KRUIDEN IN POT
Als je het goed aanpakt, kan je met verschillende van onze verse kruiden in pot een eigen biologisch kruidentuintje maken. Deze blijven doorgaans langer goed dan de verse kruiden in bussel omdat ze nog in pot zitten en je enkel maar consumeert wat je nodig hebt. Knip tijdens het koken de kruidentakjes af en ontdoe ze eventueel van de steeltjes.
Belangrijk om te weten is dat de de verse kruiden in pot geteeld zijn in serres waar er geen UV-licht doorkomt. Je moet ze dus eerst even laten wennen aan het zonlicht door ze op bewolkte dagen buiten in de schaduw te plaatsen. Of door de pot op de warmste en zonnigste momenten van de dag in de schaduw te plaatsen. Plaats je kruiden zoals basilicum en koriander onmiddellijk in de volle zon, is de kans groot dat ze dit niet overleven. Geef de kruidenplantjes na het verpotten ook voldoende water. Wil je basilicum of koriander planten dan is het belangrijk deze niet te kort af te snijden bij het oogsten zodat ze kunnen verder groeien.
Mogen na gewenning in de volle zon: rozemarijn, tijm, bieslook, oregano, salie en munt
Mogen na gewenning in de halfzon: oregano, basilicum, koriander en munt