Heirloomtomaten. Tijdens de warmste maanden van het jaar vind je deze bijzondere kleurenpracht in onze Versmarkten. Stuk voor stuk zijn deze tomaten uniek en smakelijk zijn ze allemaal. Met onze 5 weetjes over heirloomtomaten heb je binnenkort weer iets nieuw om aan de keukentafel te vertellen.
‘Airloem’
Heirloom, uitgesproken als ‘airloem’ betekent letterlijk erfenis of nalatenschap. De tomatenzaadjes van deze planten werden van generatie op generatie doorgegeven als een soort van erfstuk. Eer een tomatenras gecategoriseerd wordt als heirloom, moet de variëteit al minstens 50 jaar geteeld worden.
Oude tomatenrassen
Heirloom is een verzamelnaam voor allemaal verschillende, oude tomatenrassen. Er zijn ontelbaar verschillende soorten, dat ze meestal gewoon in één adem heirloomtomaten worden genoemd. Maar het moet gezegd, de rasnamen op zich zijn ook best wel aantrekkelijk, zoals ‘Green Zebra’, ‘Malakhi Toya Shakthukha’ of ‘Brandywine’.
Authentieke teelt
Door de authentieke teeltmethode, zijn heirloomtomaten gevoeliger voor ziekten en variëren ze ook zeer sterk in vorm, kleur en smaak. Hierdoor waren de tomaten vroeger minder geschikt voor de traditionele verkoop. Toch zien we de laatste jaren een comeback van oude fruit- en groenterassen die er helemaal niet perfect uit hoeven te zien. Iets wat wij alleen maar kunnen aanmoedigen.
Groene tomaten
Hoewel bij een klassieke, ronde tomaat groen gelijk staat aan onrijp en giftig zijn er heel wat eetbare groene heirloomtomaten zoals de ‘Green Zebra’ en ‘Green Doctors’. Deze rassen zijn meestal iets frisser, zuurder en krokanter.
San Marzano
De San Marzano is misschien wel de bekendste heirloomtomaat die er bestaat. Een gepunte pruimtomaat met dikker vruchtvlees, minder zaadjes en een smaak die sterker, zoeter en minder zuur is. De perfecte tomaat om al je pizza’s mee te beleggen, saus van te maken of te drogen.