Iedereen maakt het wel eens mee: je koopt een ananas, snijdt hem open en komt dan tot de conclusie dat hij helemaal nog niet rijp is. Zo zonde. Met deze tips voorkom je dat je ooit nog een aangesneden, onrijpe ananas zal moeten weggooien.
Ruik
Ruikt het poepje van de ananas hemels zoet? Dan mag je er bijna zeker van zijn dat hij rijp is. Zijn er geen zoete aroma’s te bespeuren, dan laat je hem best nog even verder rijpen op kamertemperatuur. Ook een alcohol- en azijngeur zijn een no go, want de ananas is dan overrijp en vaak niet meer lekker.
Kijk
Een ananas moet niet per se een goudgele schil hebben om rijp te zijn. Er zijn ook groene exemplaren die perfect eetklaar kunnen zijn. Het is vooral belangrijk dat de vrucht gezonde, groene bladeren heeft. Verder mogen er geen beschadigingen aan de ananas zichtbaar zijn.
Voel
Een rijpe ananas voelt stevig aan en kan je een klein beetje indrukken. Als hij té zacht aanvoelt, dan is hij waarschijnlijk niet meer vers. Daarnaast bevat een eetklare ananas veel meer sap, waardoor hij zwaarder weegt. Je kan ook altijd proberen om de bladeren uit te trekken. Komen ze vlotjes uit en ruikt de ananas lekker zoet, dan kan het smullen beginnen.
Tips
- Je kan een ananas sneller laten rijpen door hem ondersteboven te plaatsen tegen een muur. Zo vloeien de suikers in het poepje door naar de kroon en zal de vrucht sneller rijpen.
- Heb je toch een onrijpe ananas aangesneden? Doe dan de stukjes in een potje en laat ze nog enkele dagen door rijpen in de frigo.
- Bewaar een open gesneden altijd in de frigo. Zo kunnen ze tot wel een week lekker vers blijven.