"Welk dessert had je graag gewenst? Een zoet of een hartig?"
Velen onder jullie zullen waarschijnlijk voor een hartig kaasassortiment kiezen. De kaasplank is dan nog steeds dé afsluiter van vele feestmenu's. Maar hoe stel je nu de ideale kaasplank samen? Uit welke bio kazen kies je best? Wat is er lekker bij kaas?
Geen zorgen, want dankzij onze 5 handige tips serveer jij in een handomdraai een feestelijke kaasplank.
Smaken en texturen
Een lekkere kaasschotel is evenwichtig samengesteld met zachte tot pittige kazen. Ook afwisseling in textuur, zacht of hard, maakt de smaakbeleving extra groot. Let op dat je ook niet te veel variëteiten op de kaasplank legt. Jouw gasten keuzestress bezorgen, is nergens voor nodig.
Een feestelijke kaasschotel zou er zo uit kunnen zien:
- 4 zachte kazen: een vers geitenkaasje, een camembert, een brie en een kruidenbrie
- 4 harde kazen: een belegen kaas, een bergkaas, een kruidenkaas, een vaste schapenkaas
- 2 speciale kazen: een roodschimmel, een blauwschimmel
Presenteer de kazen op een mooie plank
Presenteer de kazen op een mooie plank, want zeg nu eerlijk: het oog wil ook wat. Kies voor duurzame materialen zoals marmer of leisteen zodat je de plank nog jaren kan hergebruiken. Werk af met vlaggetjes voor de kaasnamen en de smaak die kenmerkend is voor de kaas, bijvoorbeeld: pikant, zacht, enz.
Hou bij het het serveren rekening met de temperatuur en de smaak van de kaas
Kaas serveer je best op kamertemperatuur voor een heerlijk smaakbeleving. Haal daarom jouw schotel een uurtje voor jullie weer aan tafel gaan uit de koelkast of uit de kelder. Pittige kazen eet je best op het einde, zodat je de smaak van de zachtere kazen nog kan proeven. Rangschik daarom het kaasassortiment van links naar rechts van de zachtste tot de pittigste smaak.
Tip: gebruik voor elke kaas een ander mesje om hem aan te snijden. Zo vermijd je dat de kazen allemaal naar elkaar gaan smaken.
Kies voor bijpassende garnituren
Een stukje bio brood zoals een notenbrood of vijgenbrood met walnoten, hazelnoten en pruimen is onmisbaar bij een kaasplank. Maar ook een notenmix, bio gedroogd fruit én vers fruit, zoals een stukje peer, gaan lekker samen met kaas. Serveer eventueel in een apart potje een beetje warme bio honing. Heerlijk om de pittigere kazen in te doppen. Beginnen jullie ook al te watertanden?
Zorg voor een lekkere afdronk
Kaas en wijn gaan gaan samen als peper en zout. Door de diversiteit aan smaken van een kaasplank, past een witte wijn hier doorgaans beter bij, zoals een Chardonnay, Sauvignon Blanc of Riesling. Of drink je toch liever rood? Ga dan best voor een Pinot Noir. Maar ook een flesje fruitige Prosecco of een fris bier gaan goed samen met kaas.