Eind april begin juni steken de eerste biologische asperges de kop op. Een moment dat gekoesterd wordt in de Vlaamse keuken. Maar weet jij al alles over asperges? Ontdek het in onze 5 weetjes over dit witte goud.
Verse bio asperges piepen
Als je verse asperges tegen elkaar wrijft, horen ze te piepen. In boerentaal wordt dit ook wel ‘knisperen’ genoemd. Verder kan je de versheid van de asperges testen door naar de kop te kijken. Hiervan moeten de schubben mooi dicht en onbeschadigd zijn. Ruiken de asperges niet meer fris? Dan eet je ze best niet meer op.
De lengte zegt niets
Er wordt wel eens gezegd dat langere asperges smaakvoller zou zijn dan korte. Dit klopt dus niet. Wel kan het interessant zijn om asperges van dezelfde dikte te kopen, zo ben je zeker dat alle asperges dezelfde gaartijd hebben.
Een vochtige doek bewaart beter
Draai asperges meteen in een vochtige keukendoek in de koelkast. Opgelet: de keukendoek mag niet nat zijn, anders kunnen de asperges gaan rotten. De schillen en uiteinden van asperges kan je nog enkele maanden in de diepvries bewaren om er een smaakvolle aspergesoep of bouillon van te maken. Zo gaat er niets verloren!
Gare asperges zinken
Wanneer je asperges kookt, weet je onmiddellijk dat ze beetgaar zijn wanneer ze naar de bodem zinken. Je kan ze natuurlijk ook altijd stomen of in de oven garen. Met een simpele mes prik voel je dan meteen of ze al dan niet gaar zijn. Wist je trouwens dat je witte asperges ook perfect rauw kan eten? Je moet ze wel nog altijd eerst schillen.
Van kop naar steel
Schil de asperges van kop naar steel om te voorkomen dat ze afbreken. Bij voorkeur met een aspergeschiller, want hiermee zal het schillen eens zo makkelijk en vlot gaan en ben je zeker dat je alle houterige vezels mee hebt. Wil je de asperges enkele uren op voorhand kuisen? Bewaar ze dan in ijskoud water in de koelkast.