Wie aan de herfst denkt, denkt automatisch aan pompoenen. Mooi om naar te kijken als tafeldecoratie om er nadien heel veelzijdig in de keuken mee aan de slag te gaan. Van soepen en taarten tot pumpkin spice latte. De volle, zoete smaak van de pompoen kan je bijna in elk gerecht kwijt. Maar wist jij dit al over deze veelzijdige wintergroente?
Je pompoen kiezen
Pompoenen zijn verkrijgbaar in de herfst- en wintermaanden en kan je nog een heel stuk door bewaren. Bij het kopen van een pompoen let je er best op dat de steel nog aan de pompoen zit. Anders zal hij niet meer lang vers blijven.
Dan is de pompoen rijp
Ziet die steel er gerimpeld en kurkachtig uit, voelt de vrucht hard en klinkt hij hol? Dan weet je dat de pompoen rijp is. Een pompoen die rijp is, is erg smaakvol en doorgaans ook zoeter dan een onrijp exemplaar.
Schillen of niet schillen
In principe is het niet nodig om een pompoen te schillen, maar bij grote pompoensoorten kan de schil minder aangenaam zijn om op te bijten. Hou je niet van het schilwerk? Kies dan in de eerste plaats voor biologische teelt en ga vervolgens voor een heerlijke butternut of een hokkaido pompoen.
De snelste manier om te schillen
Prik met een mes verschillende gaten in de pompoen. Stoom hem vervolgens 2 minuten op de hoogste stand in de microgolfoven. Laat even afkoelen en verwijder met een dunschiller in 1, 2, 3 de schil. Geen microgolfoven? Kook de pompoen dan ongeveer 5 minuten.
Pompoen bewaren
Pompoenen bewaar je best op een droge en koele plek. Als de vrucht eerst nog een tijdje moet verder rijpen, leg je hem best op een bedje van stro om rotting tegen te gaan. Voor wie langer dan de herfst- en winterperiode van een lekker stuk pompoen wil genieten, kan je hem ook rauw invriezen. Hiervoor geldt wel één voorwaarde: snijd de pompoen in grotere stukken om te vermijden dat ze veel vocht gaan opnemen.