Uien, waarschijnlijk in elke keuken over heel de wereld terug te vinden en waar al menig tranen voor gevallen zijn. Een simpel product van meer dan 5000 jaar oud dat haar oorsprong kent in het Midden-Oosten. Maar weet jij al alles over deze groente? Ontdek de 5 weetjes over uien!
Een gezonde groente
Uien (rode ui, gele ui, witte ui, ...) worden in de meeste keukens gewoon als smaakmaker gebruikt, maar eigenlijk zijn ze super gezond! Ze bevatten veel mineralen (kalium, fosfor, ijzer en calcium), vitamine B6, B11 en C. Opvallend is vooral hun hoge hoeveelheid polyfenolen of antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen celschade en een positieve invloed hebben op het hart en de bloedvaten. Door regelmatig een portie uien te eten, zou je ook je botten en gewrichten versterken en op een natuurlijke wijze bacteriën in je mond bestrijden.
Tranen
Sta jij ook regelmatig te huilen boven de snijplank bij het snijden van uien? Je bent niet de enige! Tijdens het snijden komt er zwavel vrij, een gas dat reageert op water dus ook op het vocht in je ogen waardoor je ze automatisch beginnen te tranen. En eens je begint, kan het al snel eindigen in een serieus keukendrama. Trucjes om te voorkomen dat je minder of niet zal wenen: plaats de ui eerst een kwartiertje in de diepvries, leg ze in hun geheel 5 minuutjes in warm water, gebruik een vlijmscherp mes, steek je tong uit, zet de dampkap aan, maak je polsen nat, sta mooi rechtop.
Vaarwel vieze geur en smaak
Het eten van rauwe uien kan door de zwavelmoleculen een vervelende smaak en geur achterlaten in je mond die uren blijft hangen. Het effect van tanden poetsen is helaas maar van korte duur aangezien de moleculen in onze bloedbaan terechtkomen. De oplossing? Het eten van bepaalde soorten fruit en groenten, zoals appels, peren, druiven, abrikozen, perziken en kersen of spinazie, sla, aubergines, munt en aardappelen. Ook kruiden zoals peterselie en basilicum of een portie brood of andere koolhydraten bij de maaltijd kunnen helpen om de geur en smaak te neutraliseren. Als deze trucjes niet werken, kan je ook altijd groene thee, melk of zuur citrussap proberen.
Verkoelend en antibacterieel
Uien hebben een verkoelende werking bij insectenbeten en brandwonden. Door het sap van de ui vermindert irritatie, roodheid en de kans op brandblaren. Daarnaast zou het de kans op littekens verkleinen en de wonde na de insectenbeet beschermen tegen mogelijke bacteriën en infecties. Om snel te werk te gaan, snijd je de ui doormidden en breng je de sappige zijde aan op de insectenbeet of lichte brandwonde. Mix eventueel een ajuin in de blender om puur sap aan te brengen.
Donker, droog en koel
Uien houden van een donkere, droge en koele plaats buiten de koelkast. Zoals we eerder al zeiden, reageren uien door de zwavel op water of vocht. Bewaar ze daarom niet in de buurt van aardappelen, want ze zullen het vocht in de aardappelen absorberen waardoor beiden sneller zullen rotten.