Appelsienen, citroenen, pompelmoezen,... ze doen je waarschijnlijk denken aan een stralende zomer. Maar wist je dat citrusvruchten eigenlijk op hun lekkerst zijn in de winter?
Citrusvruchten zijn de smaakbommetjes van de winter
In onze Versmarkten kan je nu verschillende soorten citrusvruchten terugvinden: sinaasappels, bloedappelsienen, pompelmoezen, citroenen, limoenen en kumquats. En dat is geen toeval, want vanaf het najaar worden er tonnen citrusvruchten geoogst in Spanje en Italië. En daar mogen we een hele winter lang van genieten.
Gezond de winter door dankzij citrusvruchten
Het is geen geheim dat citrusvruchten een natuurlijke bron zijn van vitamine C. Ze boosten niet alleen je immuunsysteem, maar zitten ook boordevol vezels waardoor ze zorgen voor een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Om zoveel mogelijk vitaminen uit de vruchten op te nemen, eet je ze best rauw. Vitamine C is namelijk erg gevoelig voor warmte.
Citrusvruchten bewaar je best niet te koud
De algemene regel voor fruit zou zijn: komen ze uit warmere landen? Bewaar ze dan buiten de koeling in een fruitschaal in de keuken of in een koele kelder als je ze langer wil bewaren. Komen ze uit eigenland? Leg ze dan best in de frigo. Let wel op dat je niet te veel citrusvruchten op elkaar stapelt, want dan kunnen ze makkelijker schimmelen.
Rollen maar
Wil je meer sap krijgen uit je citrusvrucht? Rol dan de vrucht ongeveer 20 seconden tussen je handpalm en het aanrecht. Zo maak je het vruchtvlees los en komt er meer sap vrij. Hoewel je ook gewone appelsienen kan gebruiken om te persen, zal je meer sap halen uit een persappelsien.