Heb jij het nieuwe pasta-assortiment van Girolomoni al geproefd? Rechtstreeks van de zonovergoten graanvelden in Italië. Gino Girolomoni leerde al op jonge leeftijd de landbouwcultuur te waarderen. En gelukkig maakte hij er zijn missie van om dit met de rest van de wereld te delen. Ontdek het mooie verhaal achter de pasta's van Girolomoni dat Veronica (export manager bij Girolomoni) met ons deelde en je zal bij het proeven van de pasta’s dubbel zo hard genieten.
Kan je ons wat meer vertellen over Gino Girolomoni?
V: “Gino Girolomoni is de oprichter van de Gino Girolomoni Coöperatieve (1977) voor biologische boeren. Het was altijd zijn grote droom om het klooster van Montebello te renoveren dat hij als kind vanuit zijn huis kon zien bovenop de heuvels. Hij wou er het sociale en culturele aspect van landbouw in thuis brengen. Dankzij Gino’s vastberadenheid om zijn kinderdroom waar te maken, werken er nu 52 mensen op zijn heuvel."
Gino Girolomoni koos als één van de eerste landbouwers in Italië voor biologische teelt. Waarom was dit voor hem zo belangrijk?
V: “Klopt. In Italië wordt hij aanzien als de pionier, de vader van de biologische landbouwbeweging. Gino Girolomoni deed dit puur uit liefde voor de mensheid en de natuur. Niet om een trend te volgen zoals er velen dat vandaag doen. Girolomoni gaat ‘Beyond Organic’ en ziet niet af van de fundamentele waarden in landbouw, want daarzonder zou het label ‘biologisch’ volledig zijn waarden verliezen. Giovanni Battista Girolomoni, zoon van en hoofd van de coöperatieve zei onlangs: “Biologische landbouw zonder controle over de volledige toeleveringsketen en zonder de juiste uitgangspunten is helemaal niet biologisch.”"
Foto: Girolomoni
Beheren jullie de volledige toeleveringsketen dan zelf?
V: “Girolomoni is de enige biologische pastaproducent die het productieproces van veld tot pasta zelf beheert. We zijn boeren, we zijn pastamakers en sinds 2019 zijn we ook molenaars. Elke stap wordt dus in één en dezelfde organisatie genomen en dat terwijl alles 100 % biologisch is. Op deze manier kunnen we de toekomst van ons werk garanderen en tegelijkertijd zorgen voor de gezondheid, veiligheid en tevredenheid van de consument."
Hoe zetten jullie binnen de coöperatieve in op duurzaamheid?
V: “Naast dat we biologisch produceren zonder pesticiden, gebruiken we enkel Italiaanse energie van herbruikbare bronnen. Deze energie produceren we deels zelf met zonnepanelen, terwijl het andere deel komt van water energie uit de Dolomieten. Daarnaast motiveren we al onze werknemers om een duurzame levensstijl aan te nemen."
Eten gaat over zoveel meer dan het koken en bereiden van voeding. Het gaat over geven, spiritualiteit, vriendschap, broederschap, schoonheid, warmte, kleur, ervaring, geuren, eenvoud en natuurlijk...gezelschap. - Gino Girolomoni
Wat maakt jullie pasta zo uniek?
V: “De keuzes die we door de jaren heen gemaakt hebben, en nog steeds maken, zijn altijd in lijn met onze waarden en de passie die we hebben voor ons beroep. We lopen altijd een stap voor op de te maken keuzes met een duurzame manier van landbouw voeren als resultaat. Sinds het prille begin wordt het bedrijf geleid met een authentieke liefde voor het land en respect voor de mensen die er wonen. En die gedrevenheid, die proef je in onze pasta’s.”
Nog ééntje om af te sluiten… Wat was Gino Girlomoni’s favoriete pastarecept?
V: "Zijn ultieme favoriet was een simpele en voedzame pasta: enkel pasta met tomatensaus en parmezaanse kaas."